Blogga

Hur kallt ska det vara i en matkallare?

Hur kallt ska det vara i en matkällare?

Temperaturen i en jordkällare varierar mellan +10 och +12°C (på sommaren) och mellan +4 och +6°C (på vintern).

Vad kan man förvara i jordkällare?

En väl fungerande jordkällare är sval och fuktig. Med cirka 2–4 grader och en luftfuktighet på 90–95 procent klarar sig potatis och rotsaker utan att vare sig skrumpna ihop eller ruttna. Förvara aldrig färsk frukt, som äpplen och päron, ihop med övriga grödor.

Hur kallt ska det vara i en jordkällare?

Temperaturen i jordkällaren varierar mellan 10–12 grader på sommaren och 4–6 grader på vintern och markens naturliga fuktighet gör att varorna förblir färska under lång tid.

Hur fuktigt ska det vara i en jordkällare?

Jordkällare är speciella konstruktioner eftersom de normalt håller en hög luftfuktighet, runt 90% RH. I ert fall fungerar den även som källare och har ett innertak av organiskt material vilket är mindre lämpligt. Oftast är jordkällare välvda med sten eller gjuten platta.

Vad kan man ha i en matkällare?

Hållbarhetstabell vid förvaring i matkällare

Potatis ej under 4°C 10 månader
Lök 1°C 10 månader
Röd- och vitkål hängande i rotstocken 1°C 10 månader
Morötter 1°C 7 månader
Purjolök 1°C 5 månader

Vad kan man ha i en jordkällare?

Vissa grönsaker, som man inte äter färska, kan man förvara i stuka, i jordkällare eller nersänkta i ett betongrör i marken.

Hur ska en jordkällare vara?

Det är viktigt att jordkällaren är tät mot vatten och skadedjur samt att den har ventilation. De flesta jordkällare har en luftsluss med dubbla dörrar. På så sätt minskar man mängden varm och fuktig luft att komma in på sommaren och på vinterhalvåret undviker man att värmen försvinner ut.

Share this post