Allmänning

Hur lange klarar sig skaldjur i kylen?

Hur länge klarar sig skaldjur i kylen?

De ska förvaras vid låg temperatur, gärna så nära 0°C som möjligt. Ett tips är att placera dem längst in på mittenhyllan i kylskåpet, som är den kallaste delen i kylen. Färska, kokta skaldjur håller bara ett par dagar i kylen, medan levande håller något längre. Tinar du frysta skaldjur bör de ätas upp inom ett dygn.

Hur förvaras fisk och skaldjur?

Fisken ska in i kylskåpet så fort som det är möjligt när du handlat den. Förvara fisk på den kallaste platsen i kylskåpet, särskilt noga är det med rå fisk och skaldjur som är extra känsliga. Mät gärna med en termometer på olika platser i kylen för att hitta den plats som är absolut kallast.

Hur länge håller färsk lax i kylskåpet?

Fisk ska förvaras kallt och fuktigt, allra helst i en temperatur på +2 grader men absolut inte över +8 grader. Fisken klarar sig i kylen i max två dagar, skaldjur i lag två dagar och kokta räkor i papperspåse två dagar. Men det viktigaste för en lång hållbarhet är att hålla en så jämn låg temperatur som möjligt.

Hur länge håller tillagad fisk?

Fisk/skaldjur

Produkt Kylskåp Frysskåp
Färsk fisk 1–2 dagar 3–6 månader
Tillagad fisk 3–4 dagar 1 månad
Sallad med fisk 1 dag Rekommenderas inte
Torkad eller inlagd fisk 3–4 veckor

Hur skall skaldjur förvaras på bästa sätt?

Hur bör ni hantera skaldjuren för bästa kvalitét i hemmet? Vi rekommenderar alltid, oavsett produkt som ni köper hos så bör de förvaras i kylskåp. Vrid gärna ner kylen så den håller mellan 4–2 grader.

Hur kan du se att fisken är färsk?

Fisk skall lukta friskt av hav. Fisk som luktar sött, syrligt eller surt, beroende på hur man upplever det, skall man vara försiktig med. Man kan också titta på fiskens skinn, ögon, gälar och kött. Även här är det svårt att säga exakt när en fisk är tjänlig eller inte, då det varierar från art till art.

Share this post