Allmänning

Nar sluta skorda sparris?

När sluta skörda sparris?

Ungefär vid midsommar måste man sluta skörda för att inte tömma plantan på för mycket näring. Då växer skotten upp till ca 1,5 meter höga plymer och ny näring lagras in i rötterna inför nästa års skörd. En dietists dröm. Sparris är inte bara sagolikt gott.

Vad gör man med sparris på hösten?

På hösten när sparrisplantorna gulnat och vissnat kan man skära ner dem vid marknivå. Det går bra att lägga på gödsel och kompost på senhösten, så att sparrisen kan tillgodogöra sig näringen tidigt på våren. Sparrisskott är känsliga för frost.

Hur mycket skörd ger en Sparrisplanta?

Varje enskild planta ger många stänglar under säsongen. Skörden börjar så snart plantan börjar växa på våren (från april i södra delar av landet) och pågår fram till midsommar. Jag har hört odlare som skördar 450 gram sparris från en enda planta – per dag! Det är många stänglar det.

Hur ofta skörda sparris?

#När skördas sparrisen# Tredje året kan du skörda normalt under maj månad, senare år även en bit in i juni. Ta alla skott på en gång när du väl skördar, även de tunna, annars slutar plantan att sätta nya skott. Fjärde till femte året kan du skörda fram till midsommar men aldrig längre.

Kan man klippa ner sparris på hösten?

Svar: Sparris är en perenn växt som vissnar ner över vintern så du kan klippa ner hela plantan redan nu i höst eller låta den stå kvar torkad över vinter och klippa tidigt i vår.

Hur gör man med sparris inför vintern?

Inför vintern är det viktigt att förvara plantorna där de inte blir för blöta, då är risken stor att rötterna ruttnar. Gräv ner krukorna i jorden, ställ dem under en lövhög eller liknande, där de får skydd men ändå utsätts för kyla.

Hur många sparris på en planta?

Man kan ha enbart en sparrisplanta i trädgården, men för att få sparris till hela familjen bör man ha minst fem plantor, helst tio. Man sätter tre till fyra plantor per löpmeter och behöver minst 60 centimeter på varje sida (1,2 till 1,5 meter mellan raderna om man har flera).

Hur skördar jag sparris?

Sparrisen ska skördas när den är 25 centimeter lång. Den tycker om värme, över 20 grader, och när den på våren växer som bäst kan den växa till och med 15 centimeter per dag. – Det betyder att man hela tiden får springa hit och skörda skott, säger Packalén.

Share this post