Trendig

Vad kostar det att hyra en bikupa?

Vad kostar det att hyra en bikupa?

Slungningsutrustning kostar, cirka 3 000 kr för en handdriven till uppemot 10 000 kr för mer avancerade. Eventuellt kan man hyra in sig hos en lokal honungsproducent och slunga där. Att hyra en kupa kan kosta allt från 4 000 till 10 000 kr beroende på var du bor.

Hur mycket honung från en bikupa?

Medelskörden av honung för biodlare i Sverige är cirka 30 kg per bisamhälle (enligt SBR’s medlemsstatistik). Skördarna kan variera från 0-150 kg honung beroende på år och område.

Hur mycket kan man tjäna på biodling?

24 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Kan man tjäna pengar på biodling?

Man kan börja med några få samhällen och sedan utöka om man vill lägga mer tid. Den biodlare som har ett samhälle (cirka 50 000 bin) får lägga 5–10 timmar per år på skötsel, om man räknar bort tiden det tar att ta vara på honungen. Ett enda bisamhälle ger mellan 30–50 kg honung per år. Du behövs!

Hur mycket honung per samhälle?

När binas saliv blandas med nektarn bildas honung. Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år. Bin kan inte göra honung från början.

Vad kan man tjäna på biodling?

Fem sätt att tjäna pengar på biodling

  • Ren honung: Du kan sälja honungen på flera sätt.
  • Förädlad honung: Du kan också förädla själv och då handlar det inte bara om att hälla på egna burkar på traditionellt sätt och sälja.

Får man ha biodling på balkong?

24 § jordabalken]. Att ha en bikupa på balkongen innefattas med största sannolikhet inte av denna bestämmelse och ett samtycke från hyresvärden krävs för att du ska få ha bikupan på din balkong.

Får man ha biodling i trädgården?

Det finns inget tillståndsförfarande för biodling i trädgård, men man ska noga planera för att minimera olägenhet för både grannar och bi. Prata gärna med grannarna först och läs på för att kunna förklara skillnaden mellan snälla bi och aggressiva getingar. Många förväxlar dessa.

Är det lönsamt med biodling?

Lönsamheten är ringa och ett stort arbete läggs ner för att sköta sina bin och skördarna varierar stort mellan år och område. Den stora förtjänsten svensk biodling gör utöver att producera svensk honung är arbetet med att pollinera växterna och därmed öka skördarna av såväl bär som frukt och lantbruksgrödor.

Hur mycket jobb är det att vara biodlare?

Jordbruksverket uppskattar att för 10 bisamhällen kan man räkna med 50 timmar per år. För 50 samhällen är insatsen ungefär 150 timmar. Störst arbetsinsats är under sommaren när honungen ska tas om hand. Att bekämpa de sjukdomar och skadedjur som bina är utsatta för ingår också i arbetet.

https://www.youtube.com/watch?v=fJGX7SbkZ6Y

Share this post