Populära

Hur tatt ska buxbom planteras?

Hur tätt ska buxbom planteras?

Plantera buxbomshäck Vid häckplantering planterar du plantorna med cirka 20 centimeters avstånd. Se också till att gödsla din buxbom, en gång varje vår, om nu inte jorden redan är fylld med långtidsverkande näring.

Hur länge täcka buxbom?

Du behöver täcka tills marken säkert är tjälfri och du kan vattna normalt.

Vår trivs buxbom bäst?

Växtplats: I sol eller halvskugga, en del sorter även i skugga som under täta träd. Jorden bör vara lätt och kalkhaltig. Vatten och näring: Buxbom hör till de växter som klarar torka rätt bra.

Hur hög blir en Buxbomshäck?

Den vanliga buxbomen, Buxus sempervirens, kan bli upp till 3 m hög hos oss. Den är dock långsamväxande. De läderartade, glänsande vintergröna bladen kan bli 3 cm långa beroende på sort.

Hur många buxbom per meter?

Till en friväxande häck 1–3 plantor per meter (exempelvis syren, häggmispel, spirea). Av buxbom och lavendel 4–6 plantor och av tuja, idegran 2–5 plantor per meter.

När är det bäst att plantera buxbom?

Den bästa tid att plantera buxbom är på hösten, så den hinner slå rot på vintern, men det betyder inte att man inte får plantera på andra årstider.

När ska man täcka buxbom?

Buxbom är lättplacerad och trivs på en lätt skuggig till en ljus och solig plats. På senvintern och våren bör buskarna täckas med skuggväv så att bladen inte torkar ut i den starka solen.

När Klipper man ner buxbom?

För att buxbomen ska hålla sin form bör den beskäras minst två gånger om året. Du kan beskära en första gång mellan maj och början på juli. Den andra beskärningen bör göras senast i början av september.

När är bäst att plantera buxbom?

Vilken näring ska buxbom ha?

Buxbom gillar att stå väldränerat, alltså inte för fuktigt. Skuggigt är bäst. Buxbom växer gärna i kalkrik jord med bra tillgång på näring hela tiden. Kalka med Algomin Ekogödsel och gödsla sedan med långtidsverkande gödsel i form av Osmocote, Multicote, Plantacote eller Vita Gro.

Hur mycket växer buxbom?

Buxbom har flera goda egenskaper och flera dåliga precis som alla andra växter. De goda är att den går att beskära till en tät och formstark buske. Den växer långsamt, så man behöver inte beskära så ofta som vissa andra buskar, håller formen med andra ord.

Hur får man buxbom rund?

Beskärning till klotform Om du vill forma din buxbom till ett prydligt klot är det bäst att använda busktrimmare/kantsax. Jobbet går mycket lättare med sladdlös busktrimmare/kantsax. Börja trimma längst upp på klotet. Här avgörs hur högt klotet ska vara.

Share this post