Ny

Vad menas med ett ATC besked?

Vad menas med ett ATC besked?

ATC (Automatic Train Control; automatisk tågkontroll) är ett säkerhetssystem som automatiskt bromsar ner ett tåg om föraren skulle missa en hastighetsnedsättning eller en stoppsignal. Systemet ger även föraren information om när det är dags att exempelvis sänka hastigheten.

Hur fungerar ATC?

Vårt svenska ATC fungerar på så sätt att det längs järnvägsspåret ligger sändare, så kallade baliser. En balis är en ”låda” som innehåller elektronik och en antenn som aktiveras när loket, som också har en antenn, passerar över balisen.

Vilka olika typer av Baliser finns det?

Baliser finns bara i grupper om 2 till 5 baliser. Minst två är nödvändigt för att tåget ska kunna tolka i vilken färdriktning meddelandet gäller. En balis har antingen ett fast meddelande såsom största tillåtna hastighet (STH), avstånd till nästa balisgrupp eller banans spårgeometri (lutning och gradienter).

Hur utmärks gränsen för ett ATC område?

Vid områdesgränsen ska det också finnas en dubblerad SA-balisgrupp. Avståndet mellan de båda balisgrupperna i en dubblerad balisgrupp ska vara minst 60 m. Vidare ska balisgrupper för hastighetsbegränsning finnas, enligt vad som anges för gräns mot ATC-område i BVS 544.98015.

Hur fungerar Ertms?

ERTMS består av två teknikdelar: radiosystemet GSM-R och den utrustning som finns ombord och i marken – ETCS (European Train Control System). Systemet finns i tre nivåer. Nivå 1 liknar dagens ATC-system som använder sig av optiska signaler, medan nivå 2 och 3 baseras på radiosignaler.

Vad är en Repeterbalis?

Repeterbalisen uppdaterar försignalbeskedet från föregående signal. Vid plattform används normalt den blå u-tavlan, men repeterbalistavlan börjar ersätta den. Betydelse: Tavlan utmärker fiktiv försignal, där det lämnas ATC-försignalinformation som inte har lämnats tidigare.

Vad blir ersatt av Ertms?

En STM anpassad för det svenska ATC-systemet finns, och ska används i Sverige under en övergångstid när vissa sträckor har ERTMS och andra ATC. Den kan även behövas på utländska tåg som ska gå i Sverige. Vissa tåg kan behöva STM för två olika äldre system (Sverige och Danmark har olika, medan Norge har svenskt ATC).

Varför Ertms?

Varför ERTMS ERTMS är en förutsättning för höghastighetsjärnvägar och kommer på sikt underlätta för järnvägstrafik mellan EU-länder. Ett signalsystem behövs för att järnvägstrafiken ska vara säker och består av två delar; en signalanläggning och ett tågskyddssystem.

Share this post