Rekommendationer

Hur mycket palmolja importerar Sverige arligen?

Hur mycket palmolja importerar Sverige årligen?

44 000 ton palmolja Ur oljepalmens frukter utvinns palmolja, som är en av världens mest använda vegetabiliska oljor. Sverige importerar 44 000 ton palmolja varje år. Den används som ingrediens i allt från margarin, glass, kakor och choklad till tvål, tvättmedel och kosmetika.

Var kommer palmolja ifrån?

Palmolja odlas på plantager i tropisk miljö eftersom den behöver både mycket solsken och stora mängder nederbörd. Produktionen sker huvudsakligen i Indonesien (50 %) och Malaysia (35 %). Det har också skett en markant ökning av palmoljeproduktion i andra delar av världen.

Hur fraktas palmolja?

Frukten odlas på plantager där bönder säljer sina produkter till mellanmän och agenter. De levererar i sin tur till en kvarn där fruktbunkarna bearbetas. Därefter transporteras det via handlare till raffinaderier för vidare bearbetning. Först efter denna punkt går det in i vår direkta leveranskedja.

Hur transporteras palmolja till Sverige?

Då palmoljan oftast odlas i avlägsna tropiska områden blir transport-sträckan lång. Då oljan först måste raffineras bidrar detta med ytterligare transportsträcka. Däremot sker transporten mestadels med båt, vilket är den transportmetoden med minst utsläpp (Compotech, u. å).

Hur mycket palmolja importerade EU år 2010?

Europaparlamentet erinrar om att palmolja står för ca 40 % av världshandeln med alla vegetabiliska oljor och att EU med runt 7 miljoner ton per år är den näst största importören globalt.

Varför har man palmolja i mat?

Palmolja har ett antal egenskaper som är eftertraktade i flera olika produktkategorier: livsmedel, kosmetik, tvätt- och rengöringsprodukter. För livsmedel behövs ofta ett fett som har en halvfast konsistens, har neutral lukt och smak och är lagringsstabil. Då passar palmolja.

Var raffineras palmolja?

Raffineringen renar, avfärgar och tar bort lukten från palmoljan. Raffineringsprocessen ger en mycket mångsidig olja, med viktiga funktionella egenskaper. Den kan sedan separeras i olika fraktioner, vars första steg är till en flytande fraktion (palmolein, ca 80%) och en fast fraktion (palmstearin, ca 20%).

Hur transporteras palmoljan?

Share this post