Blogga

Vilken dag och tid besoker Henck Richardt?

Vilken dag och tid besöker Henck Richardt?

Doktor Henck hade blivit mager; och så blev det julafton. — Jag har haft ett dåligt år i år, sade doktor Henck till sig själv, när han vid tretiden på julaftonen, just i middagsskymningen var på väg upp till sin gamle vän John Richardt för att låna pengar.

Vad menar frun när hon säger Gustav är inte hemma ännu?

Dessa två repliker är berättelsens kärna. Tidigare i berättelsen har det framgått att Henck heter Gustav i förnamn. Så när hustrun säger ”Gustav är inte hemma ännu” tänker jag att hon syftar på sin man. Hon tror att det är någon annan än hennes make.

När utspelar sig pälsen?

Handlingen utspelar sig under en julaftonsdag i Stockholm, förmodligen någon gång i slutet på 1800-talet. Årtalet nämns inte men novellen publicerades 1898 och det han beskriver passar in på denna tid.

Vad är vändpunkten i pälsen?

Efter att han fått pälsen blir han mer optimistisk och hoppfull. Hans lycka är på topp när han kommer hem och får kyssen av sin hustru. Där vänder också känsloläget, och han återgår till att vara dyster och pessimistisk i slutet av berättelsen.

Varför lånar Richardt ut sin päls?

Henck tackar Richardt under julmiddagen för att ha förskaffat honom de sista sekunder av lycka han känt i livet genom att låna ut pälsen. Han tackar samtidigt för den vänlighet Richardt visat honom och hans hustru, eftersom han som läkare är övertygad om att han inte har många dagar kvar i livet.

Hur ser man att Richardt är rik?

Jag ser också pälsen som en symbol i berättelsen. Den symboliserar skillnaden mellan Henck och Richardt. Det är Richardts päls, och den representerar på något sätt Richardts rikedom. Precis som han lånar ut pengar till Henck, lånar Richardt också ut sin päls till honom.

Vem är Gustav i novellen pälsen?

Pälsen är en novell som handlar om doktor Gustav Henck. Han är på väg till sin ”gamle vän” häradshövding John Richardt för att låna ett hundra kronor.

Share this post