Rekommendationer

Varfor kom Theodor Kallifatides till Sverige?

Varför kom Theodor Kallifatides till Sverige?

Han kom till Sverige från Grekland på 60-talet och lärde sig svenska genom att läsa Strindberg. Drygt 50 år senare är Theodor Kallifatides en av våra främsta romanförfattare och skriver inlevelsefullt om filosofi, språk, passion och utanförskap.

Hur många böcker har Kallifatides skrivit?

Theodor Kallifatides är en av Sveriges mest kända författare, och utnämndes år 2000 av regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”. Han har givit ut ett trettiotal böcker och fått mängder av litterära utmärkelser.

Var bodde rasken?

Raskens utspelar sig under senare hälften av 1800-talet i sydöstra Småland och handlar om den fattige drängen Gustav Rask som blir indelt soldat och tilldelas ett soldattorp.

Vad tycker du om boken Ett nytt land utanför mitt fönster?

Boken är bra och författaren ger dig insikten om främlingskap och nomaden genom ett psykologisk och filosofiskt perspektiv. Att lämna det du har och ger dig ut till nåt annat är lika med att missa det andra redan på vägen till den, och samtidigt förlorar man det man har redan.

Vilken avsikt hade Kallifatides när han kom till Sverige?

Svårt att lära sig svenska: När han kom till Sverige 1964 utan att kunna ett ord svenska lärde han sig språket på egen hand. Svårt att komma in på universitetet: han kom in. Svårt att läsa filosofi: han tog examen på tre terminer. Med tiden blev han lärare i praktisk filosofi vid Stockholms universitet 1969–1972.

Var bor Theodor Kallifatides?

I romantrilogin Bönder och herrar, Plogen och svärdet och Den grymma freden skildrar Kallifatides det grekiska inbördeskriget och dess efterskörd i byn Jalos.

Hur såg samhället ut när Vilhelm Moberg levde?

Det var också på moderns föräldragård i Moshult som Vilhelm Moberg växte upp från sitt nionde år, då gården återköptes till familjen av Vilhelm Moberg föräldrar. Trots att förhållanden var knappa och att familjen drabbades av motgångar beskrivs Mobergs uppväxt som trygg och lycklig.

Share this post