Frågor

Hur stor kruka behover en Chiliplanta?

Hur stor kruka behöver en Chiliplanta?

Nu är det dags att omskola din chili, vilket betyder att plantera om. Skala upp storleken på krukan, men inte alltför stor, satsa på en som är cirka 7-8 cm stor. Välj gärna en biologiskt nedbrytbar kruka. Använd nu en mer näringsrik jord.

Hur mycket jord behöver en Chiliplanta?

En chiliplanta behöver ca 10 liter jord. Stöd gärna plantan även om de är buskar. Speciellt vid fruktsättningen kan de annars börja ”tippa”. Chiliplantor vill ha mullrik och fuktighetshållande jord.

När plantera om Chiliplanta?

När grodden tagit sig upp ur jorden är det extra viktigt att plantan får mycket solljus. Efter att grodden blivit cirka 15 centimeter hög är det dags för omplantering. Välj krukor på cirka 12 centimeter i diameter.

Hur djupt ska man plantera chili?

Försök plantera plantan så djupt som möjligt. Detta för att du ska få en kort och kompakt planta som inte sticker iväg för mycket. Tänk på att vara väldigt rädd om dom få rötter som utvecklats.

Hur sköter man chili i kruka?

Det finns trick för detta med.

  1. Så chili i krukor och använd vanlig såjord. Vattna igenom jorden ordentligt innan sådden, så flyter inte fröerna i väg.
  2. Tryck ner fröna ca en halv centimeter i jorden.
  3. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader.
  4. Jorden ska hållas fuktig men inte genomsur.

När ska man omskola chili?

Därför ska man omskola plantorna. Jag brukar skola om mina små chiliplantor när de fått 2 – 4 karaktärsblad. Vanligtvis skolar man om i småkrukor (6 – 8 cm, plantkrukor för utplanteringsväxter fungerar utmärkt) där kan nu plantan växa tills det är tid för omskolning nr 2. Krukorna ska ha hål i botten.

När kan man flytta ut chili?

I maj-juni när risken för frost är över kan du börja skola ut de förodlade chiliplantorna genom att låta dem stå ute gradvis. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett pH-värde mellan 5,5-6,5.

Share this post