Rekommendationer

Nar skrevs boken om Katitzi?

När skrevs boken om Katitzi?

Katarina TaikonKatitzi / FörfattareKatarina Taikon, folkbokförd Katharina Maria Taikon, under en tid Taikon Langhammer, född 29 juli 1932 i Almby i Örebro i Örebro län, död 30 december 1995 i Ytterhogdal i Hälsingland, var en svensk författare och människorättskämpe av romsk härkomst. Wikipedia

Vad heter Katarina Taikons mamma?

Mamman Agda Karlsson var bonddotter från Härryda och träffade, 21 år gammal, den betydligt äldre Johan Taikon på restaurangen Lorensberg, där hon arbetade som servitris och han som violinist. Paret fick fyra barn, Paul, Rosa, Pauline och Katarina.

Vad heter Katarina Taikons barn?

Angelica Ström
Niki Langhammer
Katarina Taikon/Barn

Varför säger man Familjen Taikon?

Taikon är ett efternamn som bär av medlemmar av en svensk-kalderashromsk släkt. Bland släktmedlemmarna märks bland andra silversmeden Rosa Taikon och författaren Katarina Taikon, båda opinionsbildare för romska rättigheter. I Sverige var 93 personer med efternamnet Taikon folkbokförda den 31 december 2020.

Var skrevs Katitzi?

Katarina TaikonKatitzi / Författare

Hur är Katitzi?

Katitzi är en mångfasetterad personlighet – stark och modig men också känslig och sårbar. Jag tror att barn kan spegla många känslor i henne. Berättelsen är också väldigt spännande. Dessutom snuddar Katarina Taikon vid frågor som barn tänker kring på ett väldigt djupt sätt.

Hur gick det för Katarina Taikon i livet?

1982 drabbades hon av en hjärnblödning och föll i koma, som hon aldrig vaknade ur. Den 30 december 1995, efter mer än tretton år i koma, dog Katarina Taikon.

Varför skrev Katarina Taikon Katitzi?

Katarina Taikon kämpade för romernas mänskliga rättigheter Hon såg hur fördomar och rasism gentemot romer levde kvar i samhället och bestämde sig för att försöka förändra den kommande generationens inställning istället. 1969 kom den första Katitziboken ut och blev genast en stor succé.

Hur har Katarina Taikon använt använt historien i boken Katitzi?

Tiden på barnhemmet och hur hon blir hämtad tillbaka till det lägerliv hon då nästan hade glömt har hon berättat om i Katitzi. Övriga tolv delar följer hennes liv fram till dess hon gifts bort som trettonåring i Barnbruden och rymmer från barnäktenskap och lägerliv i Uppbrott.

Vem spelar Katitzi?

Katitzi (TV-serie)

Regissör Ulf Andrée
Manus Jørgen Melgaard Katarina Taikon Ulf Andrée
Medverkande Sema Sari Janne Carlsson Monica Zetterlund Catrin Westerlund Christina Schollin
Musik Hans Caldaras
Produktion

Hur många böcker har Katarina Taikon?

1969 fick läsarna för första gången stifta bekantskap med Katitzi, huvudpersonen i Katarina Taikons självbiografiska serie för barn och ungdomar. Nu får dagens barn en ny chans. Berättelserna om den viljestarka och lite egensinniga Katitzi och hennes familj resulterade i totalt 13 böcker, varav den senaste kom ut 1980.

Share this post