Trendig

Vad ar det lutande tornet i Pisa?

Vad är det lutande tornet i Pisa?

Lutande tornet i Pisa (italienska: Torre pendente di Pisa) är domkyrkans fristående klocktorn (kampanil) i staden Pisa i nordvästra Italien. Det cirka 55 meter höga tornet är mest känt för att det lutar. Det började byggas 1173 och färdigbyggdes runt eller efter mitten av 1300-talet.

Vad heter floden i Pisa?

Pisa ligger i den berömda regionen Toscana, mitt i Italien. Floden Arno löper genom staden, som ligger ut mot det Liguriska Havet.

Varför rasar inte lutande tornet i Pisa?

Det rör sig om ett fenomen som på engelska kallas dynamic soil-structure interaction, DSSI. Det är tornets höjd och styva struktur i kombination med den mjuka grund som tornet står på som har gjort att tornet inte har påverkats allvarligt av jordbävningarna, är ingenjörernas slutsats.

Vad är lutande tornet byggt av?

Det tog 200 år att bygga tornet. Orsaken till lutningen är de dåliga grundförhållandena i Pisa. Staden är byggd på lera och sand. Det påstås att arkitekten skulle ha sagt: ”Det kommer aldrig någon att märka”, när ingenjören som stod bakom projektet plötsligt kom på att de hade glömt grunden.

Var ligger Arno?

Arno är en 241 kilometer lång flod i mellersta Italien. Den har sin källa vid Monte Falterona (1 654 möh) i bergskedjan Apenninerna och rinner genom städerna Florens och Pisa. Avrinningsområdet är 8 228 km². Medelflödet vid mynningen är 110 m³/s.

I vilket land ligger Pisa?

Pisa

Pisa
Kommun
Officiellt namn: Comune di Pisa
Land Italien
Region Toscana

När stängdes lutande tornet i Pisa?

Mellan 1990 och 2001 stängdes därför tornet för turister. Efter ett ordentligt restaureringsarbete lyckades ingenjörerna räta upp tornet med hela 43 centimeter och tornet är nu öppet för besökare igen.

Share this post