Blogga

Vad utloser pollenallergi?

Vad utlöser pollenallergi?

Allergi beror på att immunsystemet överreagerar och tror att helt ofarliga ämnen som t ex björk- och gräspollen, kvalster och djurhår är skadliga. Alla ämnen som kan utlösa allergi kallas allergen. När man är allergisk och utsätts för ett allergen aktiveras immunsystemet och bildar antikroppar.

Vilka växter framkallar allergi?

Korgblommiga växter kan ge problem för pollen- allergiker. De används ibland som snittblommor, till exempel prästkrage, kamomill, krysantemum, astrar och ringblommor. Pollenallergiker bör även undvika doftande växter. För att undvika pollen kan de prova växter med fyllda blommor, som inte har ståndarna kvar.

Vad kan man göra för att undvika pollen?

Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen kan fastna i kläderna. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på frömjöl i luften och bildar allergiantikroppar som placerar sig på så kallade mastceller i näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Mastcellerna innehåller histamin och andra retande ämnen som frigörs när pollenkorn kommer in i kroppen, vilket leder till allergiska symtom.

Vad är gräsallergi mot pollen?

När man har gräsallergi är man allergisk mot pollen som kommer från gräs. De som är pollenallergiker är ofta allergiska mot något eller några specifika sorter av pollen. Symtomen på gräsallergi är samma som vid allergi mot andra typer av pollen.

Varför är gräspollen allergiframkallande?

Mitt i sommaren brukar gräspollen vara det stora problemet och i slutet av sommaren gråbopollen. Alm, ambrosia, bok, ek, groblad, sälg och pil är andra exempel på träd och växter som ger ifrån sig allergiframkallande pollen. Även sporer från ormbunkar, svampar och mossor kan framkalla allergi och astma.

Share this post