Rekommendationer

Vad kan man gora for att sanka hogt blodtryck?

Vad kan man göra för att sänka högt blodtryck?

Eftersom ett förhöjt blodtryck ofta är kopplat till din livsstil finns det mycket du själv kan göra.

  1. Håll koll på din vikt.
  2. Var aktiv i vardagen och motionera regelbundet.
  3. Ät en varierad och hälsosam kost med mycket grönsaker, frukt och fibrer.
  4. Undvik tobak.
  5. Avstå från alkohol.
  6. Minska intaget av salt.
  7. Undvik lakrits.

Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?

Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.

Vad är orsaken till högt blodtryck?

Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.

Vad är högt blodtryck i hjärtat?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck.

Vad är riskfaktorerna för högt blodtryck?

Livsstilsförändring vid högt blodtryck. Riskfaktorerna för högt blodtryck är ärftliga anlag, hög ålder och manligt kön – som inte går att påverka – samt typ 2-diabetes, kraftig övervikt, negativ stress, stillasittande livsstil, fet och saltrik kost, rökning, snusning och hög alkoholkonsumtion – som samtliga går att påverka.

Share this post