Frågor

Vilka lungsjukdomar finns?

Vilka lungsjukdomar finns?

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom eller KOL.

  • Sömnapné
  • Luftvägsinfektioner.
  • Tuberkulos.
  • Bronkiektasi.
  • Sjukdomar som orsakar långvarig andningssvikt.
  • Sjukdomar i lungsäcken.
  • Lungfibros.
  • Vad räknas som lungsjukdom?

    KOL är en sjukdom som främst påverkar lungorna och luftvägarna, men även andra kroppsdelar är påverkade. Den leder bland annat till att du får svårare att andas och orkar mindre. KOL beror oftast på rökning.

    Vad är Obstruktivt?

    Obstruktiva lungsjukdomar är en grupp sjukdomar som drabbar andningsorganen då luftflödet i luftvägarna förhindras. Tre exempel på obstruktiva lungsjukdomar är astma och KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) samt kronisk bronkit. Ordet obstruktiv betyder tilltäppande/hindrande.

    Vad är cystisk lungsjukdom?

    Cystisk fibros, CF, är en ärftlig och medfödd sjukdom. Den brukar märkas redan under det första levnadsåret. De allra flesta får sin diagnos före tre års ålder. Sjukdomen leder bland annat till upprepade inflammationer i lungor och luftvägar och olika besvär med matsmältningen.

    Vad är kronisk obstruktiv lungsjukdom?

    KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom. ANDNINGSSVÅRIGHETER OCH ANDNINGSUPPEHÅLL. KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom. KOL är en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna. Sjukdomen gör att du får svårare att andas och orkar mindre. KOL utvecklas långsamt under flera år och orsakas framför allt av tobaksrökning.

    Vad är interstitiella lungsjukdomar?

    Interstitiella lungsjukdomar är en grupp lungsjukdomar som drabbar luftrör, lungblåsor och stödjevävnad. Till denna grupp inkluderas bland annat sarkoidos och lungfibros.

    Vad är orsaken till lunginflammation?

    Lunginflammation, pneumoni, orsakas ofta av en infektion i lungan. Antingen orsakad av virus eller bakterier. Symptom är smärta i bröstet, feber, hosta och andfåddhet. Lunginflammation botas med antibiotika om infektionen orsakas av bakterier. Sjukdomen kan smitta.

    Vad är Pulmo-organet?

    Lungan (latin: pulmo) är det organ hos de ryggradsdjur som andas luft, som har som främsta uppgift att syresätta blodet och avsöndra vissa restprodukter, framförallt koldioxid. Medicinska termer som har med lungorna att göra börjar ofta med pulmo-, från latinets pulmo (”lunga”).

    Share this post