Populära

Vad ar protein och kolhydrater?

Vad är protein och kolhydrater?

De viktigaste energikällorna är fett och kolhydrater. Men om kroppen inte får i sig tillräckligt med energi från fett och kolhydrater används protein från maten eller från musklerna som energikälla. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalorier.

Vad behöver kroppen kolhydrater fett och proteiner till?

Fett är viktigt för att kroppen ska fungera. Fett behövs som energi men också för att kroppen ska kunna bilda könshormoner och ta upp vissa vitaminer. Olika typer av fett är olika bra för kroppen. Fet fisk, nötter, frön, rapsolja och avokado är exempel på livsmedel med nyttigt fett.

Hur mycket protein kan man få i sig med en blandad kost?

Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.

Varför Ska man få i sig protein när man tränar?

Protein och träning Fysisk aktivitet gör att man får mer muskler, vilket ökar proteinomsättningen i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver ”repareras”. Därför är det viktigt att få i sig protein när man tränar.

Vad är god kvalitet protein?

WHO definierar ”good quality protein” som protein med ett PDCAAS-värde på 1 eller högre . Det kan översättas till fullvärdigt, men vi använder oftare begreppet bra proteinkvalitet. De flesta animaliska livsmedel har hög proteinkvalitet.

Vad är viktiga proteinkällor i växtriket?

Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser. Genom att äta olika slags livsmedel från växtriket kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket.

Share this post