Rekommendationer

Vad ar sakratt?

Vad är sakrätt?

Vad är sakrätt? Sakrätt är en juridisk term som innefattar ett rättsförhållande eller ett avtalsförhållande som berör tredje man. Det finns i huvudsak tre typer av sakrätter: äganderätt.

Vad krävs för Separationsrätt?

För att ha separationsrätt i konkursen måste man bevisa (1) att man har bättre rätt till egendomen än gäldenären, (2) att denna rätt är riktat mot identifierbar egendom och (3) att egendomen behållit sin identitet.

Vad krävs för sakrättsligt skydd?

Principens huvudregel är att en köpare vinner sakrättsligt skydd mot säljarens borgenärer genom att besitta egendomen. Därmed är ett köpeavtal inte tillräckligt för att köparen ska få sakrättsligt skydd mot säljarens borgenärer vid en konkurs eller utmätning.

Vad är Sambesittning?

Sambesittning (ty. mitbesitz, BGB § 866) till fast eller lös sak föreligger mellan samäganden, eller mellan makar eller varaktigt sammanboende som de har i sin vård. Vardera maken har en vårdnadsplikt för de saker som är i denne har i sin fysiska kontroll fasta och lösa saker som är föremål för giftorättsanspråk.

Vad är Borgenärsskydd sakrätt?

Borgenärsskyddet innebär att en förvärvare har företräde till den överlåtna egendomen framför överlåtarens borgenärer. Borgenärsskyddet avser även fall där tredje man med framgång kan hävda bättre rätt till egendom som innehas av en gäldenär för att egendomen är anförtrodd.

Vad är Borgenärsskydd?

För att de rättshandlingarna (t ex. köp, gåva) du företar ska vara giltiga och din syster ska ha skydd mot ditt konkursbo måste hon ha fått borgenärs skydd. Borgenärsskydd uppkommer efter olika sakrättsmoment.

Vad menas med redovisningsmedel?

Klientmedel och redovisningsmedel är likvida medel i en redovisningsenhet som tillhör en klient eller kund till redovisningsenheten. Klientmedel och redovisningsmedel kan exempelvis finnas hos banker, fastighetsmäklare, aktiemäklare och advokater.

Vad är säljarens borgenärer?

En säljares borgenär kan exempelvis vara säljarens leverantör som ännu inte fått betalt för levererade varor. Leverantören är då en borgenär i förhållande till säljaren. När säljaren betalat av sin skuld till leverantören upphör skuldförhållandet (borgenär-gäldenär).

Vad är gemensam besittning?

Vid utmätning av egendom som finns i makars respektive sambors gemensamma besittning presumeras egendomen i första hand tillhöra gäldenären oavsett vem av dem som är gäldenär.

Vad är Exekutionsrätt?

Exekutionsrätt kan handla om olika processer gentemot Kronofogden, det kan röra sig om betalningsförelägganden som ska bestridas. Det kan också handla om utmätning av olika tillgångar. Kronofogden kan exempelvis utmäta en bostadsrätt för att ägaren till bostadsrätten har en skatteskuld som förfallit till betalning.

Share this post