Rekommendationer

Nar Har du ratt att gora abort?

När Har du rätt att göra abort?

En graviditet räknas från senaste mensens första dag, inte från själva befruktningstillfället. Fram till och med den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför du vill göra det. Efter den 18:e graviditetsveckan måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.

När görs abort efter vecka 12 eller 13?

Sen abort. Efter vecka 12 eller 13 görs aborter alltid med medicinsk metod, men då är aborten mer långdragen och du får stanna längre på mottagningen. Det är olika hur lång tid aborten tar, men de flesta får åka hem samma dag.

Kan Socialstyrelsen ge tillstånd till abort?

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. Därför räknas 21 hela veckor och sex dagar in i graviditeten som sista dagen för abort. Så går en abort till. Så går en abort till. En abort kan göras på olika sätt.

Har kvinnan rätt till abort enligt abortlagen?

Abortlagen säger i stora drag följande: Kvinnan har i Sverige rätt till abort till och med graviditetsvecka 18. Efter detta tillåts abort enligt abortlagen bara om det finns speciella skäl eller om barnet är gravt skadat. Innan utgången av 12:e graviditetsveckan får kvinnan gå igenom en abort utan att tala med en läkare.

Vad är medicinsk abort?

Medicinsk abort är vanligast och innebär att du får ta tabletter som gör att graviditeten avbryts. Kirurgisk abort innebär att graviditeten avbryts genom en liten operation. Vilket sätt som används beror bland annat på hur länge du har varit gravid. Medicinsk abort före vecka 12.

Hur ofta får man blödningar efter en abort?

Det är vanligt att man får oregelbundna och långdragna blödningar efter en abort, lite oftare efter en medicinsk abort som görs med tabletter jämfört med efter en kirurgisk abort som görs med en skrapning på en operationsavdelning. Blödningsproblemen beror vanligtvis på att hormonerna inte kommit i balans igen.

Share this post