Blogga

Vad ar hjart cancer?

Vad är hjärt cancer?

Hjärtcancer är en extremt ovanlig form av cancer, som utgår från hjärtat. Hjärtcancer delas in i primära hjärttumörer och sekundära hjärttumörer.

Kan man ha hjärt cancer?

Primära tumörer i hjärtat är sällsynta. Utifrån obduktionsstudier har man beräknat prevalensen till 0,001–0,3 %. Ungefär 75 % av tumörerna är godartade, och utgörs av myxom eller papillära fibroelastom, resterande är maligna och utgörs till 75 % av primära hjärtsarkom följt av hjärtlymfom och mesoteliom.

Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?

På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

Hur fungerar hjärtats retledningssystem?

Hjärtats retledningssystem Klaffarna i hjärtat fungerar som backventiler och hindrar att blodet går tillbaka från kamrar och till förmak, och från lungartär och aorta till respektive kammare. Hjärtat har ett elektriskt system – retledningssystemet – som gör att det dras ihop och blodet pressas ut i kärlsystemet.

Hur styrs hjärtat i hjärtat?

Hjärtslagen styrs genom att en impuls startas från ett litet område i höger förmak som kallas sinusknutan. Impulsen får hjärtats förmak att dra ihop sig så att blodet strömmar in i de två kamrarna i hjärtat. Sedan når impulsen vidare till den så kallade AV-knutan, och därefter genom den så kallade His-bunten.

Share this post