Ny

Var bor Ann-Helen Laestadius?

Var bor Ann-Helén Laestadius?

Hon har bott i Stockholm den största delen av sitt vuxna liv och trivs – om än med stor hemlängtan till Kiruna och Soppero i perioder. I dag bor hon i Solna med sambon och en sexårig son. Funderingarna och grubblerierna över den samiska identiteten kom när Ann-Helén flyttade från Kiruna.

Vad är budskapet i SMS från Soppero?

Sms från Soppero är en bok om identitet när man är som allra känsligast, i tonåren. Det är också en bok om vänskap och hur jobbigt det kan vara när bästa kompisen blir mer populär eller får en pojkvän före den andra.

Hur börjar Sms från Soppero?

Boken handlar om en 13-årig tjej, Agnes, som bor i Solna men har sina rötter i Soppero. När hon får ett sms på samiska blir hon nyfiken och börjar försöka lära sig språket för att kunna svara. Hennes mamma är same men förnekar sitt ursprung så Agnes har inte lärt sig samiska hemma.

Vilken genre är Sms från Soppero?

SMS från Soppero

Författare Ann-Helén Laestadius
Genre Skönlitteratur barn och ungdom
Format Pocket
Språk Svenska
Antal sidor 155

Vad ville Laestadius orsaka?

En man som en gång i tiden hade ett stort inflytande över samernas religionsutövning var prästen Lars Levi Laestadius (1800-1861). Under hans livstid förändrades samernas öde. Brännvinsmissbruket höll på att föra det samiska samhället mot en ekonomisk katastrof och den sociala misären växte.

Vad händer med Agnes när hon hör en jojk?

Agnes har i hemlighet börjat lära sig samiska, ett språk som hennes mamma inte talat sedan hon lämnade byn Soppero i Norrbotten. Messet på det förbjudna språket kommer från samen Henrik, 14 år. Agnes packar sin väska och åker till Soppero för att träffa honom och sina släktingar.

Finns ett Soppero?

Övre Soppero (finska: Yli-Soppero, samiska: Badje Sohppar) är en ort i Vittangi distrikt (Jukkasjärvi socken) i Kiruna kommun. Övre Soppero ligger cirka 52 kilometer söder om Karesuando och cirka 51 kilometer norr om Vittangi. E45 passerar genom samhället. Avståndet till Nedre Soppero är cirka 6 kilometer.

Får inte ha gardiner?

Hemmen brukar hållas enkla, en vanlig fördom att laestadianer inte har gardiner eller krukväxter, men det förekommer. Blommor brukar undvikas vid begravning eller som kondoleans. Det finns inga medlemsböcker i församlingen. Besökandet av gudstjänster är öppet.

Share this post