Blogga

Vad har revben for funktion?

Vad har revben för funktion?

Bröstkorgen skyddar hjärtat och lungorna Bröstkorgen består av de tolv bröstkotorna, bröstbenet och tolv par revben. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna. I bröstkorgen fäster också muskler som är viktiga för andningen. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna.

Var är revbenen?

Revbenen är de långa, smala och bågformade ben som utgår från ryggkotorna och utgör bröstkorgen. De första sju revbenen uppifrån sitter ihop med bröstbenet framtill, medan revben åtta till tio fäster i revbenen ovanför. Den del av revbenen som fäster i bröstbenet består av brosk istället för ben.

Hur många revben Har du?

De flesta människor har 24 revben, 12 på vardera sida. Sju par revben är så kallade sanna revben och fäster direkt till sternum (bröstbenet). De tre följande, det vill säga par 8, 9 och 10 fäster inte direkt i sternum utan i ovanför sittande revben och bär därför namnet falska revben.

Vad är ett mänskligt revben?

Ett mänskligt revben, illustration ur Gray’s Anatomy Människans revben, bröstkorgen, sedda i en Datortomografibild (parallel projektion). Revben (latin: singular costa, plural costae) är en del av skelettet, som skyddar de inre organen i bröstkorgen.

Vad är antalet revben hos däggdjur?

Hos däggdjur varierar antalet revben mellan 9 och 25. De flesta människor har 24 revben, 12 på vardera sida. Sju par revben är så kallade sanna revben och fäster direkt till sternum (bröstbenet).

Vad är ett revbensbrott?

Ett revbensbrott innebär att ett eller flera revben har spruckit eller gått av. Den vanligaste orsaken är att man har råkat ut för en olycka, till exempel ramlat eller fått ett slag mot bröstkorgen. Du kan också få ett revbensbrott om du har långvarig hosta. Ett brutet revben läker av sig själv, men det kan ta en till två månader.

Share this post