Blogga

Vilken av dina hjarnhalvor ar dominant?

Vilken av dina hjärnhalvor är dominant?

Alla människor har en dominant hjärnhalva – antingen styrs man främst av höger hjärnhalva eller av vänster hjärnhalva. Medan vänster hjärnhalva gör att man är mer logisk, analytisk och kritisk i sitt tänkande, så har höger hjärnhalva fokus på kreativitet, intuition och känslor.

Vilken hjärnhalva arbetar mest med färger och bilder?

Man brukar säga att vänster hjärnhalva styr resonemang, logik, matematik, språk kontroll och logik, och att höger hjärhalva är hem till passion, känslor, färger, kreativitet och skratt.

Vad är den vänstra hjärnhalvan som styr språk och tal?

Den vänstra hjärnhalvan är oftast den som styr språk och tal. Det kallas för att den är dominant. Den högra hjärnhalvan är oftast mer konstnärlig och skapande. Känsel och rörelser styrs av den motsatta sidans hjärnhalva, det vill säga rörelserna i höger kroppshalva styrs av vänster hjärnhalva, och tvärtom.

Vad styr hjärnstammen?

Hjärnstammen styr kroppens hormonsystem, andningen, hjärtslagen, kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och din vakenhet. Tillsammans med hypotalamus styr hjärnstammen även blodtryck och puls. Från hjärnstammen styrs också reflexer som att svälja och nysa. Lillhjärnan är viktig för balans och rörelser.

Vad är ventriklarna i hjärnan?

I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Share this post