Allmänning

Hur far jag i mig fett?

Hur får jag i mig fett?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Vilka likheter och olikheter har fetter och estrar?

När tre fettsyror reagerar med glycerolmolekylen – frigörs tre vattenmolekyler. Och det bildas – fett, När en alkohol och en syra kombineras på det här sättet säger vi att de har bildat en ester. Det finns många olika estrar. Bara de som skapats av glycerol och tre fettsyror räknas som fetter.

Vad är det för fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Hur stor är fetters smältpunkt?

Avgörande för fetters smältpunkt är dels de ingående fettsyrornas längd och dels hur stor del och i vilken grad de är mättade. Långa omättade fettsyror medför en högre smältpunkt och ett fett som är fast. Fett innehåller mest energi av de energigivande näringsämnena, nästan 9 Kcal per gram fett.

Vad innehåller mättade fettsyror?

Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Share this post