Blogga

Hur paverkar alkoholintag din diabetes?

Hur påverkar alkoholintag din diabetes?

Hur påverkar alkoholintag din diabetes? Måttliga nivåer av alkohol kan orsaka en stegring av sockernivåer i blodet, samtidigt kan höga halter av alkohol kan faktiskt minska blodsockernivån – ibland även orsaka farliga blodsockerfall, särskilt för personer med typ 1 diabetes. Öl och sött vin innehåller mycket kolhydrater och kan höja blodsockret.

Varför blir folk som dricker mycket alkohol sjuka?

Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka. Alkohol försämrar immunförsvaret som får svårt att bekämpa bakterier och virus vilket gör dig mer mottaglig för långvariga förkylningar, lunginflammation och tuberkulos. Många får också dålig mage av alkohol.

Kan du dricka för mycket eller för ofta?

Dricka för mycket eller för ofta. Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket, eftersom olika personer reagerar olika på alkohol. Men du dricker för mycket om du mår dåligt eller får problem. Då är det viktigt att du gör något åt det. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka.

Hur mycket insulin tillför en människa med diabetes?

Men en människan med diabetes tillför insulin via penna/spruta/pump till kroppen. Om en person tar sin vanliga dos insulin och dricker alkohol utan att samtidigt äta innebär detta därför risk för hypoglykemi. Hypoglykemi kan leda till långvarig och djup medvetslöshet vilken i sin tur kan leda till hjärnskador.

Hur många drinkar bör man dricka om man har diabetes?

En bra tumregel är att män med diabetes inte bör dricka mer än två drinkar (eller två små flaskor öl eller två glas vin) Kvinnor med diabetes bör inte dricka mer än motsvarande en drink; Drick långsamt. Undvik extra söta drinkar eller söta viner. Använd lightläsk eller mineralvatten i drinkar.

När har man druckit alkohol?

När man har druckit alkohol är levern upptagen med att bryta ner alkohol och kapaciteten att producera glukos är då nedsatt. Om man har typ 1-diabetes och injicerar insulin som vanligt kommer insulinet att sänka blodsockret. Om leverns produktion av nytt glukos är låg kan blodsockret då bli obehagligt lågt.

Share this post