Frågor

Hur kollar man upp om man har urinvagsinfektion?

Hur kollar man upp om man har urinvägsinfektion?

Du kan ha ett eller flera av de här besvären om du har urinvägsinfektion utan feber:

  1. Du behöver kissa ofta.
  2. Du kan känna att det svider när du kissar och precis efteråt.
  3. Du kan ha ont i nedre delen av magen över urinblåsan.
  4. Du kan känna dig lite småfrusen.
  5. Du kan ibland se att det finns lite blod i urinen.

Kan man testa om man har urinvägsinfektion?

Nitristic teststickor påvisar bakterier i urinen, även utan symtom. Doppa stickan med pappersdelen i urinet. Resultat visas inom 10 sekunder. Positivt testresultat är en säker indikation på urinvägsinfektion.

Vad är den vanligaste formen av urinvägsinfektion?

Den allra vanligaste formen av urinvägsinfektion kallas för blåskatarr, nedre urinvägsinfektion eller cystit. Om du behöver kissa ofta och det svider när du går på toaletten i kombination med smärta i nedre delen av magen tyder det på UVI.

Vad är urinvägsinfektion hos barn?

Urinvägsinfektion är en ganska vanlig sjukdom hos barn. Den orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och urinblåsan. När bakterierna stannar där kallas det blåskatarr. Sprider sig bakterierna upp till njurarna och njurbäckenet kallas det njurbäckeninflammation.

Vad är urinvägsinfektion hos pojkar?

Urinvägsinfektion är vanligast hos pojkar upp till sex månaders ålder, men efter ett års ålder är det vanligare hos flickor. Det beror på att pojkar har längre urinrör och bakterierna inte når blåsan lika lätt som hos flickor. Hos spädbarn är det vanligare att urinvägsinfektion leder till njurbäckeninflammation.

Kan samlag smitta urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion smittar inte. Däremot kan samlag göra att bakterier som finns i området sätter sig vid urinrörsmynningen och sedan tar sig uppåt. Samlag kan därmed göra dig mer mottaglig för urinvägsinfektion, oavsett om du har urinvägsinfektion eller ej. I ändtarmen finns extra mycket bakterier.

Share this post