Rekommendationer

Hur man far en bra eld i kamin?

Hur man får en bra eld i kamin?

Så här eldar du bäst: Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant. Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

Får man installera en begagnad kamin?

Köksspisar, kakelugnar och öppna spisar undantas. När man bygger nytt gäller reglerna men det går fortfarande att sätta in en gammal kamin om den uppfyller kraven. För ett äldre hus som tidigare haft kamin gäller undantag, kaminen ska vara från samma tid som huset och vara av liknande karaktär.

Måste man ha bygglov för att sätta in en kamin?

Du behöver göra en anmälan och invänta startbesked för att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal. För ny rökkanal eller skorsten till en befintlig eldstad behöver du söka bygglov om den påverkar byggnadens yttre utseende.

Vad menas med Pyrelda?

Om din eldstad inte får tillräckligt med luft så uppstår pyreldning. Resultatet av pyreldning är att bränslet inte blir fullständigt förbränt. Detta skapar en illaluktande mörk rökpelare från din skorsten. Pyreldning är tyvärr vanligt eftersom man har igång sin eldstad under längre tid med mindre ved.

Vad är bäst att elda med i kamin?

Till den bästa veden räknas rönn, bok, ask, lönn och björk. Men även gran och tall har högt bränslevärde. Torr ved av lövträd brinner lugnare och glöder längre. Eldar du med barrved ska luckan vara stängd eftersom det uppstår gnistbildning.

Vem får installera braskamin?

Du behöver inte bygglov när du bara ska nyinstallera eller ändra en kamin eller panna. Däremot behöver du göra en anmälan till kommunen när du nyinstallerar en panna eller kamin. Det krävs också en anmälan om du ska göra en väsentlig ändring.

Vad kostar bygglov för kamin?

Vad kostar det? Anmälan av installation eller väsentlig ändring av eldstad eller kamin kostar 3 125 kr. Här kan du läsa mer om avgifter inom bygglov.

Hur mycket kostar det att sätta in kamin?

36 800:- Priset inkluderar kamin, skorsten, golvskydd, takskydd, och installation.

Hur farligt är sot?

Resultatet från forskningen visar att rök från vedeldning är ett folkhälsoproblem. Bland annat påverkar vedrök luftrören negativt, något som kan kopplas till försämring av både astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Share this post