Allmänning

Kan du anvanda ostrogen mot klimakteriebesvar?

Kan du använda östrogen mot klimakteriebesvär?

Det är vanligt att använda östrogen mot klimakteriebesvär. Oftast får du börja med en låg dos. Dosen kan sedan ökas om det behövs. Även om du inte blir helt bra av behandlingen brukar besvären ändå minska mycket. Värmevallningar och svettningar försvinner oftast helt.

Hur behandlas klimakteriet?

Kroppens hormonbalans förändras i klimakteriet. Det gör att du kan få olika symtom som kan bli besvärliga och påverka din vardag. I texten Klimakteriebesvärkan du läsa om vad du själv kan göra för att lindra besvären. Klimakteriebesvär behandlas med östrogen och gestagen.

Vad är klimakteriet hos kvinnor?

Klimakteriet är perioden när produktionen av östrogen och progesteron upphör i äggstockarna. Bortfallet av östrogen kan hos en del kvinnor ge besvär i form av vallningar och obehag från underlivet. Dessa kan behandlas med läkemedel som innehåller ämnen som har samma effekt som kroppens egna hormoner.

Hur länge pågår klimakteriet?

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

Vad är känslomässiga symptom i klimakteriet?

Vanliga känslomässiga symptom i klimakteriet är: 1 ledsen, “klump i halsen” 2 gråter för ingenting 3 likgiltighetskänslor 4 depression 5 oro 6 trötthet 7 minnesförlust 8 minskad sexlust 9 sug efter socker och kolhydrater

Vad är biverkningarna av östrogenbehandling?

Biverkningar av östrogenbehandling. Vanliga biverkningar av östrogenbehandling kan vara bröstspänningar, blödningar, vätska i kroppen och tarmproblem. Östrogen ökar även risken för cancer, men i kombination med annat läkemedel motverkas denna risk. Mat med östrogen

Vilka symtom är besvärliga vid klimakteriebesvär?

Symtom. Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag: Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning. Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning. Snabba ändringar i humöret.

Hur används hormonell behandling vid bröstcancer?

Hormonell behandling används främst vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln. Behandlingen ger oftast i form av tabletter, men även injektioner förekommer. Oftast ges behandlingen tillsammans med andra former av behandlingar. Främst används hormonell behandling vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln.

Vad är växtbaserade läkemedel för bröstcancer?

Växtbaserade läkemedel – fytoöstrogener. Det finns växtbaserade ämnen med östrogenliknande effekt, så kallade fytoöstrogener. De är inte lika effektiva som östrogen för behandling av svettningar och värmevallningar, men de ger troligen inte någon ökad risk för bröstcancer.

Kan du få besvär i klimakteriet?

I klimakteriet kan du få olika besvär som beror på minskad mängd av hormonet östrogen i kroppen. Besvären kan behandlas genom att ersätta det östrogen som kroppen inte längre tillverkar. Det finns läkemedel som verkar i hela kroppen och läkemedel som bara verkar i slidan. Kroppens hormonbalans förändras i klimakteriet.

Vad är oregelbundna blödningar under klimakteriet?

Det är sällsynt, men ibland kan oregelbundna blödningar under klimakteriet vara tecken på cellförändringar i livmoderslemhinnan. Då brukar blödningarna vara helt oregelbundna. Ibland kan de pågå i två till tre veckor med bara en veckas uppehåll, eller komma tillbaka bara någon dag efter avslutad mens.

Share this post