Trendig

Kan klimakteriet komma och ga?

Kan klimakteriet komma och gå?

En del kvinnor upplever besvär med exempelvis värmevallningar, humörsvängningar och torra slemhinnor. Om du inte mår bra finns det hjälp att få. Klimakteriet kallas ibland också för övergångsåldern och kan pågå olika länge, från något år upp till mer än tio år.

När går Vallningarna över?

Det är vanligast att ha värmevallningar och svettningar. Du kan ha besvär av värmevallningar och svettningar i upp till fem år. En del kan ha besvär längre eller till och med resten av livet.

Hur vet jag att klimakteriet är över?

Mensen slutar – menopaus Det kan ibland gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Blödningen kan också bli rikligare och pågå längre. När ungefär sex månader har gått efter den senaste blödningen har du sannolikt haft din sista mens. Efter ett år kan du vara säker på att du inte får tillbaka någon mens.

Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?

Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Hur länge pågår klimakteriet?

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

När börjar kvinnor i klimakteriet?

Klimakteriet börjar typiskt sett mellan 45-55 års ålder. I genomsnitt går kvinnor igenom klimakteriet vid en ålder av 52 år. Det betyder dock inte att klimakteriet inte kan sätta in både tidigare och senare. Hos vissa kan övergångsåldern börja omkring 30 års ålder medan andra kommer i klimakteriet först vid omkring 60 års ålder.

Har du humörsvängningar i samband med klimakteriet?

Humörsvängningar i samband med klimakteriet. Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Share this post