Populära

Vad ar frontallob och pannlob?

Vad är frontallob och pannlob?

Frontallob eller pannlob är den främre delen av storhjärnans hjärnbark, på bilden i blått. I frontalloben finns motorbarken och prefrontalkortex. I pannlobens bark, den så kallade motorbarken, finns rörelsecentrum som kontrollerar alla [ källa behövs] viljestyrda muskelrörelser. I hjärnbarken finns olika centra.

Hur är hjärnan inblandad?

Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Hur yttrar sig en stroke?

Symptom på stroke. Hur stroke yttrar sig beror på var någonstans stroken drabbar hjärnan. Men det finns några symptom du bör vara uppmärksam på: En stroke drabbar oftast bara ena hjärnhalvan, med förlamning av ena kroppssidan som följd. Det känns som en svaghet i armen, eller både i armar och ben.

Vad är symptomen på en stroke?

Men det finns några symptom du bör vara uppmärksam på: En stroke drabbar oftast bara ena hjärnhalvan, med förlamning av ena kroppssidan som följd. Det känns som en svaghet i armen, eller både i armar och ben. Stickningar, domningar och försämring av balans och motorik är också vanligt.

Kan en stroke föregås av en stroke?

En stroke kan föregås av ett strokeliknande anfall som går under namnet TIA. TIA ter sig som en stroke, men skadar inte hjärnfunktionen på samma sätt. Attacken är övergående, men samtidigt varnar detta anfall om att en störning finns i hjärnan. Till skillnad mot en stroke, varar attacken i mellan några minuter till en timme.

Share this post