Rekommendationer

Hur manga procent drabbas av Alzheimers?

Hur många procent drabbas av Alzheimers?

Med ledning av Socialstyrelsens rapport konstaterar vi på Ahlzheimerföreningen Sverige att Sverige år 2015 har omkring 164 000 personer som är drabbade av svår kognitiv hjärnsjukdom, varav mellan 100 000 och 115 000 har Alzheimers sjukdom. Hur många av dessa som får diagnos och medicinsk behandling vet vi inte.

Hur ärftligt är alzheimer?

Forskningen har hittat drygt 200 mutationer i tre olika gener som leder till alzheimer. Sex av dessa har påträffats i olika svenska släkter, säger Caroline Graff. Barn till en förälder med en alzheimermutation löper 50 procent risk att själv insjukna.

Vilken del av hjärnan drabbas av Alzheimers?

Den sjuka hjärnan Det består främst av beta-amyloid, ett slags protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus (hjärnans minnescentrum) och sprider sig efterhand till andra delar av hjärnan. Den andra typiska hjärnförändringen vid alzheimer är fibriller, även kallade tangles.

Hur många procent är dementa?

Åtta procent av alla som är 65 år eller äldre och nästan hälften av alla som är 90 år eller äldre har en demenssjukdom. Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i en demens- sjukdom och ungefär lika många med demenssjukdom dör.

Hur många personer drabbas av Alzheimers sjukdom?

I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom. De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet. Sjukdomen kan även uppträda tidigt, mellan 35 och 65 års ålder, men är vanligast efter 65 år. Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort.

Vad är ett läkemedel mot Alzheimers sjukdom?

Idag finns två grupper av läkemedel mot Alzheimers sjukdom, som på olika sätt hjälper signalerna mellan hjärncellerna att gå fram. Kolinesterashämmare, populärt kallad ”bromsmedicin”. Läkemedlet ser till att hjärnan bättre utnyttjar signalsubstansen acetylkolin som hjärnan själv bildar.

Varför går det inte att bota Alzheimers sjukdom?

Alzheimers sjukdom går idag inte att bota. Det går dock att lindra symtomen med mediciner som förstärker signalsystem som skadats i hjärnan. Medicineringen kan förbättra koncentrationsförmågan, minnet och språket under en begränsad tid.

Vad är de första tecknen på Alzheimers sjukdom?

De första tecknen på Alzheimers sjukdom, förutom försämrat minne, är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning (år, månad och dag) är vanligt. Så småningom får den drabbade svårigheter med att hitta i omgivningen, att läsa, skriva och räkna eller klara praktiska saker.

Share this post