Rekommendationer

Vad ar ostrogenbrist under klimakteriet?

Vad är östrogenbrist under klimakteriet?

Det är i huvudsak östrogenbrist som gör att man kan få klimakteriebesvär i form av till exempel värmevallningar, svettningar och sömnproblem. Syftet med hormonbehandling under klimakteriet är att minska besvären genom att ersätta de hormoner som kroppen inte längre producerar själv.

Vad är klimakteriet hos kvinnor?

Klimakteriet är perioden när produktionen av östrogen och progesteron upphör i äggstockarna. Bortfallet av östrogen kan hos en del kvinnor ge besvär i form av vallningar och obehag från underlivet. Dessa kan behandlas med läkemedel som innehåller ämnen som har samma effekt som kroppens egna hormoner.

Vad är oregelbundna blödningar under klimakteriet?

Det är sällsynt, men ibland kan oregelbundna blödningar under klimakteriet vara tecken på cellförändringar i livmoderslemhinnan. Då brukar blödningarna vara helt oregelbundna. Ibland kan de pågå i två till tre veckor med bara en veckas uppehåll, eller komma tillbaka bara någon dag efter avslutad mens.

Vad är biverkningarna av östrogenbehandling?

Biverkningar av östrogenbehandling. Vanliga biverkningar av östrogenbehandling kan vara bröstspänningar, blödningar, vätska i kroppen och tarmproblem. Östrogen ökar även risken för cancer, men i kombination med annat läkemedel motverkas denna risk. Mat med östrogen

Hur behandlas Klimakteriebesvär med östrogen och gestagen?

Klimakteriebesvär behandlas med östrogen och gestagen Klimakteriebesvär behandlas med läkemedel som innehåller östrogen. Östrogen används nästan alltid tillsammans med ett slags gulkroppshormon. Gulkroppshormon i läkemedel kallas för gestagener.

Hur behandlas klimakteriet?

Kroppens hormonbalans förändras i klimakteriet. Det gör att du kan få olika symtom som kan bli besvärliga och påverka din vardag. I texten Klimakteriebesvärkan du läsa om vad du själv kan göra för att lindra besvären. Klimakteriebesvär behandlas med östrogen och gestagen.

Share this post