Ny

Vad ar suprapubisk kateter?

Vad är suprapubisk kateter?

Suprapubisk urinkateter är en kvarliggande kateter som placeras i urinblåsan genom bukväggen och kan användas av både män och kvinnor. Användningsområden är vid akut urinretention när urinrörskateter inte går att föra in. Suprapubisk kateterbehandling bör även övervägas när kateterbehandling beräknas pågå under längre tid.

Vad är suprapubisk kateter och cystostomi?

Suprapubisk kateter/ Cystostomi: Urinkateter genom bukväggen in till urinblåsan. Byte sker av läkare tills kanalen blivit stabil. Spolning av nedre urinkateter kan göras med vanligt kranvatten. NaCl om det föreligger blödning vid spolningstillfället – ger mindre sveda.

Hur ofta ska pyelostomi kateter spolas?

Pyelostomi/nefrostomi: Pyelostomikateter bör rutinspolas en gång i veckan för att förebygga stopp på grund av saltutfällning på kateterns insida. Spolning sker med steril NaCl 9mg/ml ca 5-10 ml med en 5- eller 10 ml- spruta; proceduren upprepas några gånger.

Vad betyder kvarliggande kateter i urinröret?

Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD. Katetern hålls ofta stängd med en propp eller en klämma och öppnas när du behöver kissa. KAD som står för kateter à demeure, vilket betyder kvarliggande kateter. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret och är öppen.

Hur gör man hantering av urinprovet?

Hantering av urinprov. När urinprovet är taget ska det förvaras kylt för att förhindra tillväxt av bakterier och skyndsamt sändas för odling till det mikrobiologiska laboratoriet. Använd kylväska vid längre transporter.

Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?

Byta kateter och uppsamlingspåse. Du behöver byta kateter om du ska ha den under en längre tid. Ofta byter en sjuksköterska eller undersköterska katetern varannan till var tredje månad. Du byter uppsamlingspåse själv, om du har en sådan. Den byter du med fem till sju dagars mellanrum. Katetrar finns i olika utföranden

Share this post