Trendig

Hur kan man behandla kronisk bakteriell prostatit?

Hur kan man behandla kronisk bakteriell prostatit?

Kronisk bakteriell prostatit behandlas med antibiotika under flera veckors tid. Mot smärtor kan man ta paracetamol eller läkemedel från gruppen NSAID, såsom ibuprofen eller naproxen.

Varför är prostatan inflammerad?

Prostatans uppgift är att bilda transportvätska för spermierna när de är på väg från urinröret till ägget i livmodern. När prostatan blir inflammerad kan körteln svullna, bli öm och mjukare i konsistensen. Inflammationen kan också påverka omgivande vävnader som till exempel musklerna i bäckenbotten.

Vad är prostatakörteln?

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln. Prostatakörteln ligger runt omrking urinröret just där urinröret lämnar urinblåsan och fortsätter ut i penisen. Prostatans uppgift är att bilda transportvätska för spermierna när de är på väg från urinröret till ägget i livmodern.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Kan det hjälpa med antibiotika om prostatiten?

Besvären kan lindras av smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Ibland kan det hjälpa med behandling med antibiotika om prostatiten beror på bakterier. Du kan pröva ett läkemedel som heter alfuzosin om du har svårt att kissa. Det kan hjälpa ibland.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?

Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Share this post