Populära

Vad ar en ultraljudsstav for prostatan?

Vad är en ultraljudsstav för prostatan?

Ultraljud ger en bild av prostatan. Sedan undersöks prostatan med hjälp av ultraljud. Läkaren för in den yttersta delen av en ultraljudsstav i ändtarmen för att kunna se prostatan på en bildskärm. Ultraljudsstaven är cirka 2,5 centimeter i diameter.

Vad är prostatabiopsier?

Prostatabiopsier (=vävnadsprov från prostata), utföres vanligen i de fall man först har funnit ett för åldern förhöjt s.k. PSA-värde i blod. PSA-värdet sätts också nästan alltid i relation till prostatastorleken, och ger då en s.k. PSA-D, eller PSA-densitet.

Hur lång tid tar ett vävnadsprov av prostata?

Ett vävnadsprov av prostata, så kallad biopsi, innebär att läkaren tar mycket små bitar av vävnaden från prostatan för att kunna undersöka dem. Undersökningen tar ca 15 minuter. Det är framför allt vid två tillfällen som vävnadsprov tas. Det ena är om det så kallade PSA-värdet är förhöjt.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Share this post