Frågor

Var kom Nils Holgersson ifran?

Var kom Nils Holgersson ifrån?

Nils Holgersson, staty av Ralf Borselius i Karlskrona….Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige[redigera | redigera wikitext]

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Illustration av John Bauer.
Författare Selma Lagerlöf
Originalspråk Svenska
Land Sverige

Var bodde Nils Holgersson?

Nils Holgersson bor på en bondgård i Skåne. Han blir förvandlad till pyssling för att han är lat och elak mot djuren. Plötsligt sitter han på ryggen på tamgåsen Mårten och får resa genom hela Sverige. Lättläst.

Varifrån kom Akka?

Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de grå vildgässen, en biologisk märklighet som noterats vid olika tillfällen. Ledargåsen heter Akka, med namn av det lappländska bergsmassivet.

Vem har skrivit boken Nils Holgersson?

Selma LagerlöfNils Holgersson / Författare
Selma Lagerlöf berättar också om sin egen barndom i Nils Holgerssons underbara resa. Det gör hon i bokens andra del i kapitlet ”En liten herrgård”. Läs kapitlet och fundera över varför Selma Lagerlöf här berättar om hur hon hade det när hon var barn.

Vad heter orten varifrån Nils Holgersson startade sin resa?

– Vi utgår från Nils Holgerssons rutt och startade faktiskt på gården i Västra Vemmenhög som Selma Lagerlöf skrev om 1906, där valde vi dock inte att ha vårt första öppna möte med läsare om reportageserien.

Varför skrevs Nils Holgersson?

Boken om Nils Holgersson skrevs för att tjäna som läsebok för folkskolorna. Boken kom ut 1906 och nästa år är det alltså 100 år sedan svensk skola fick sin mest uppmärksammade lärobok.

Var utspelar sig Nils Holgersson?

Under äventyrets gång växer Nils, han blir mindre och mindre självisk och börjar hjälpa dom om kring honom. Historien utspelar sig på 1800 talet och är skriven som en saga. Miljön i boken är Sveriges landskap, allt ifrån de gröna ängarna i Skåne till den bittra vinterkylan i Lappland.

Vad heter gåsen?

Boken handlar om pojken Nils som är så lat och elak mot djuren på gården i Västra Vemmenhög att hustomtens förvandlar honom till en liten pyssling. När pojken försöker hindra den vita tamgåsen, Mårten, att slå följe med vildgässen mot norr, blir det istället han själv som följer med upp i luften på Mårtens rygg.

Vem flyger på en gås?

Men just i detsamma hade gåskarlen kommit underfund med hur han skulle bära sig åt för att höja sig från marken. Han kunde inte hejda sig för att skaka av pojken, utan denne fick följa med upp i luften.

Vem skrev Mårten gås?

Låten är en svensk version av Henry Clay Works låt ”My Grandfather’s Clock”, med svensk text av Stikkan Anderson. Låten nådde Svensktoppen, där den under tre veckor februari 1968 placerade sig på femte, femte respektive sjunde plats.

Vad heter gåsen som Nils Holgersson red på?

Hur flög akkas flock?

Det brusade i fjädrarna, och de många vingarna piskade i luften med ett sådant vinande, att man knappt kunde höra sin egen röst. Akka från Kebnekajse flög i spetsen, och efter henne följde Yksi och Kaksi, Kolme och Neljä, Viisi och Kuusi, Mårten gåskarl och Dunfin.

Share this post