Frågor

Ar det bra att ata quorn?

Är det bra att äta quorn?

Smakmässigt fungerar produkterna bra, särskilt i lite kryddigare sammanhang. Köttsubstitut som quorn är framförallt en bra variation i kosten för vegetarianer, och kan funka bra för dig som inte är så förtjust i att äta bönor, linser och liknande men ändå vill minska din köttkonsumtion.

Vad är quorn baserat på?

Vad är quorn? Quorn är ett varumärke för de vegetariska produkter som är framställda av så kallade mykoprotein från en särskild svamp. Då quorn framställs tillsätts även äggvita. Quorn finns bland annat som färs och bitar och kan ersätta kött i vegetariska måltider.

Finns det protein i quorn?

Quorn mycoprotein är en högkvalitativ proteinkälla som är fiberrik, har en låg halt av mättat fett och innehåller inget kolesterol.

Är det soja i quorn?

Sojabaserade produkter är t ex oumph!, miso, tofu och tempeh, medan produkter baserade på baljväxter, sädesslag och svampar är seitan, baljhavre, härkis och quorn. Dessa köttersättande livsmedel hittar du i snabbköpens kyl- och frysdiskar. Konsistensen påminner om malet kött eller kyckling.

Vad kommer quorn ifrån?

Quorn är ett laboratorieframställt livsmedel, som ska ersätta kött. Det framställs av mögelsvampen PTA-2684 som under produktionsprocessen växer i syresatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glukos samt olika mineraler och vitaminer, som mögelsvampen ”matas” med.

Är Quorn bättre än kött?

Utfärdarna av studien, De Montfort university’s institute of energy and sustainable development, påpekar däremot att mer studier behövs och att Quorn skulle kunna vara 10 gånger bättre än biff. Dessa siffror kan tyda på att det släpps ut mellan 2 kg – 7 kg växthusgaser per kilo Quorn.

Varför är Quorn så dyrt?

Det höga priset leder mig till att tro att det är ganska resurskrävande. För att odla den fusariumsvamp som Quorn görs av går det nämligen åt råvaror (framförallt socker) och det är en energikrävande industriell process. Jag tittade runt på matbutiker online för att jämföra priset på Quorn med priset på köttfärs.

Share this post