Allmänning

Vart finns naver?

Vart finns näver?

Materialet har använts i större eller mindre utsträckning över hela Sverige, eftersom björken är allmän överallt. Framförallt är det glasbjörkens näver som är användbar för slöjdändamål, eftersom den är slät även på äldre träd. Nävern skördas i stora flak eller i långa remsor, beroende på vad nävern ska användas till.

Vad är näver?

Vad betyder och hur uttalas näver Näver uttalas näver och är ett substantiv -n nävrar. Näver betyder: björkbark.

När plocka näver?

ex. när björkarna savar. Tidpunkten för det varierar förstås över landet, men i mellansverige kring midsommartid kan man ha som ett riktmärke. Man kan även ta näver på vintern under dagar med blidväder, mellan perioder av kraftig kyla.

Har bark till slöjd?

Bark och sly är två utmärkta slöjdmaterial. Olika träds bark passar för olika sorts slöjdande. Tallbark är lätt att skära i, och lämpar sig för barn som vill träna sig att använda kniv. Bark av till exempel ek och al används vid skinngarvning och som impregneringsämne när man barkar segel.

Hur länge håller näver?

När vi talar om nävertak menar vi ett tak uppbyggt i flera lager, där näver utgör tätskiktet. Det är samma teknik som fortfarande gäller. Som takmaterial kan näver hålla i 80-90 år. Fram till första hälften av 1800-talet var näver det vanligaste tätskiktet på tak i alla Skandinaviens skogsbygder.

När ska man plocka Björknäver?

Man tar näver när björken savar, oftast veckorna kring midsommar. Näver kan antingen tas i flak eller i remsor. Man får loss flaken genom att skära en lodrätt skåra med kniv, och sedan fläka av nävern. Remsorna rivs av diagonalt, så nära fiberriktningen som möjligt.

Får man ta näver?

Du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Naturligtvis får du inte heller ta buskar eller fälla träd. Däremot får du plocka vilda bär, blommor och svamp, nedfallna grenar och torrt ris på marken. Vissa blommor är så sällsynta att det finns risk för att de ska utrotas.

Share this post