Blogga

Vad ar budskapet i Njals saga?

Vad är budskapet i Njáls saga?

I Njals saga finns både upphöjd tragik och bitska repliker. Sagan är också full av minnesvärda personporträtt. Man glömmer inte Skarpheden, stor hjälte, men också en hänsynslös mördare och en person som genom sitt ständiga hånflin omintetgör alla försök att båda upp vänner och att få till stånd försoning med fienderna.

Vem skrev Njáls saga?

Njals saga

Format Storpocket
Språk Svenska
Författare Lars Lönnroth
Antal sidor 413
Utg.datum 2007-10-01

När skrevs Njáls saga?

Njáls saga skrevs ned under 1200-talet och utspelar sig på Island under vikingatiden. Det är en spännande historia om tidlösa företeelser som heder, ära, hämnd och konflikter i en omvälvande tid då kristendomen gjorde sitt intåg.

Hur många delar har Njals saga?

Sagan som egentligen är två, berättar om Gunnar på Lidarände, om hans granne Njal på Bergtorsvål och om deras vänskap. Gunnar är högrest och stark, han är rik och den främste bågskytten av alla. Han är rättrådig och vänfast.

Var hörde Gunnar hemma i Njals saga?

Gunnar Hámundarson, även kallad Gunnar på Hlidarende och Gunnar på Lidarände, är en av hjältarna i Njáls saga. Han har en gård som heter Hlidarende och är bäste vän med Njál.

Vad handlar Gunnars sista strid om?

Han är rättrådig och vänfast. Han gifter sig med Hallgerd som är vacker men ondsint, sina två tidigare män har hon låtit slå ihjäl och hon blir också orsaken till Gunnars död. Genom hennes vassa tunga, hennes hämndlystna och svekfulla natur, sätts vänskapen mellan Gunnar och Njal på hårda prov.

Har en saga från Island?

Islänningasagor, även kallade släkt- eller ättesagor, där ordet saga har den isländska innebörden av berättelse, muntlig eller skriftlig, historisk eller fiktiv. Avser medeltida litteratur skriven på och om Island. Därmed utgör de en underavdelning till sagalitteraturen.

Var bodde Gunnar i Njals saga?

Han har en gård som heter Hlidarende och är bäste vän med Njál.

Share this post