Ny

Vem grundade Katrineholm?

Vem grundade Katrineholm?

Katrineholm har växt fram som järnvägsknut, strategiskt belägen där Västra och Östra stambanorna löper samman. Staden har fått sitt namn från gården Cathrineholm vid sjön Näsnaren. Gården hette tidigare Fulbonäs, men dåvarande ägaren Jacob von der Linde döpte om den på 1600-talet för att hedra sin dotter Catharina.

Vem grundade Enköping?

Enköpings slogan Sveriges närmaste stad myntades 1965 av reklamchefen vid Bahco, Bertil Danielsson. Enköping är känt för sina parker och går ibland under benämningen Parkernas stad….Enköping[redigera | redigera wikitext]

Enköping
Tätort · Centralort
Grundad 1300
Tidszon CET (UTC+1)
– sommartid CEST (UTC+2)

Vad är Lycksele känt för?

Lycksele fick stadsrättigheter år 1946, Lycksele stad, som den första i Lappland. Orten kallas ”Lappstockholm” och marknadsför sig som ”staden i Lappland” med hänvisning till det faktum att orten dels var Lapplands första stad, dels att orten tidigt blev en viktig mötesplats.

Vad är skillnaden mellan historia och arkeologi?

Ordet historia är grekiska och betyder både berättelse och undersökning. Ordet arkeologi kommer av grekiskans arkhaios som betyder gammal och logia som betyder lära.

Hur många Smguld har Katrineholm?

JUNIOR-VM-GULD: 1, 1968. SM-GULD: 3 med Katrineholm 1969, 1970 och 1972. ÅRETS MAN: 1972.

Vilken del av Sverige ligger Katrineholm?

Katrineholm

Katrineholm
Tätort Centralort
Land Sverige
Landskap Södermanland
Län Södermanlands län

När byggdes Enköpings kommunhus?

Kommunhuset ritades av Stig Morud och stod klart 1955.

Varför kallas Enköping för Sveriges närmaste stad?

Närheten till kompetens och bra transportvägar, E18 och riksvägarna 55 samt 70 möts här är några saker som lockar. Prognoserna visar en fortsatt stark tillväxt av befolkningen i kommunen. Den uppleva geografiska närheten befäster vår slogan Enköping – Sveriges närmaste stad. Som är baserad på de fysiska avstånden.

Är Lycksele i Lappland?

Lycksele ligger i Västerbottens län. Lappstockholm – som staden ibland kallas fick sina stadsrättigheter 1946 och blev med det Lapplands första stad. Lycksele kommun är ledande inom flera utvecklingsprojekt och innovativa företagsidéer och kommer inom kort att behöva arbetskraft inom flera olika områden.

Hur många jobbar på Lycksele lasarett?

Lasarettet bedriver akutsjukvård och förlossningsverksamhet med närmare 600 anställda och ett 80-tal vårdplatser och är ett av länets tre akutsjukhus.

Share this post