Trendig

Nar kan Breivik slappas?

När kan Breivik släppas?

Uppdaterad 01.02.2022 17:34. Anders Behring Breivik dömdes till minst 21 års förvaring för sina brott. Han kallar sig numera för Fjotolf Hansen. Den terrordömde Anders Behring Breivik släpps inte fri från fängelset, beslutade tingsrätten i Telemark på tisdagen.

Vilka dog Utøya?

I dag är det tio år sedan 69 personer blev skjutna på den norska ön Utøya. Det var ungdomar som var aktiva inom politiken i det norska arbeiderpartiets ungdomsförbund som dödades. Det var norrmannen Anders Behring Breivik som sköt ihjäl dem på Utøja.

Hur många dog i Breivik?

Under timmen på Utøya lyckas Breivik döda 69 tonåringar och unga vuxna och skada över 100 andra, varav 55 personer allvarligt.

Hur tog sig Breivik till Utøya?

FAKTA/Så gick det till Anders Behring Breivik kör en silvergrå varubil till båtlägret där AUF:s vakt tar emot personer som ska till Utöya. Han är klädd i polisuniform, visar polislegitimation och säger att det rör sig om ett rutinbesök på grund av det som hänt i Oslo. Han får sedan skjuts med AUF:s båt till ön.

Hur kom Breivik till Utøya?

Vid ankomsten till ön presenterade sig Behring Breivik som en polisman som kommit till ön för en rutinkontroll till följd av bombningen i Oslo. Han påkallade uppmärksamhet och bad folk att samlas runt honom innan han tog fram sina två vapen ur en påse och började att döda människor.

Vilka överlevde Utøya?

Lara Rashid var 16 år när hon gömde sig i en klippskreva för att undkomma Anders Behring Breiviks kulor. Hon var 17 år när hon mötte massmördaren i rätten för att berätta vad han tagit ifrån henne: hennes storasyster Bano och hennes trygghet.

Hur lyckades Breivik?

Han åkte därefter ut till ön Utöya där Arbeiderpartiets ungdomsavdelning hade sitt årliga sommafirande. Utklädd till polis låtsades han vara där på grund av attentatet i Oslo och lyckades ta sig över till ön. Väl på ön började han besinninglöst skjuta de människor han stöter på.

Hur lång tid innan polisen kom till Utøya?

Det tog nästan 70 minuter innan poliserna grep gärningsmannen på Utöya. Beväpnade poliser som befann sig 600 meter från ön hade då fått order om att observera vad som hände medan han fortfarande sköt ihjäl människor. Attentatsmannen efterlystes inte trots att myndigheterna hade hans signalement och bilnummer.

Share this post