Trendig

Hur mycket kostar en OVK besiktning?

Hur mycket kostar en OVK besiktning?

En besiktningsman med den högre behörigheten K får utföra OVK i allt typer av fastigheter och ventilationssystem. Läs mer om detta i vår guide för vad du behöver tänka på inför OVK-besiktningen. Priset per timme för en besiktningsman med K-behörighet brukar vara ca 600-800 kr.

Hur ofta måste man göra en OVK?

Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande ska göra en OVK-besiktning vart tredje år, oavsett ventilationssystem. Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med FT- och FTX-ventilation ska göra en OVK-besiktning vart tredje år.

Måste OVK vara godkänd?

Plan- och bygglagen kräver att fastighetsägaren kontrollerar att ventilationen fungerar. En behörig funktionskontrollant ska kontrollera att ventilationen i byggnaden uppfyller de krav som gällde när systemet byggdes. Godkänd OVK behöver alltså inte betyda att ventilationen uppfyller de regler som gäller i dag.

Vad krävs för att bli OVK kontrollant?

Det som har ändrats är att det för högskoleutbildade gäller minst 3 år, för yrkeshögskola minst 4 år och för de med 3 eller 4 årig teknisk gymnasieutbildning eller likvärdig utbildning krävs 5 år. För att få behörighet som OVK-funktionskontrollant besök Kiwa Swedcert och RISE Certifiering.

Hur ofta OVK skola?

I de flesta byggnader ska man sen göra OVK regelbundet. Vart 3:e eller vart 6:e år är de standardintervall som brukar gälla. I skolor, förskolor, vårdanrättningar och liknande lokaler ska OVK-besiktning utföras vart 3:e år – oavsett vilken typ av ventilationssystem som finns i byggnaden.

När skall OVK utföras?

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) infördes 1992 som en följd av den allvarliga situationen med undermålig inomhusmiljö i många bostäder, skolor och andra lokaler.

Var kan man hitta regler om OVK?

I plan- och bygglagstiftningen finns bestämmelser om obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem i byggnader, OVK. Kontrollen ska utföras av en certifierad sakkunnig funktionskontrollant.

Share this post