Populära

Hur manga liter julmust dricks det i Sverige?

Hur många liter julmust dricks det i Sverige?

Varje år dricker vi svenskar ca 50 miljoner liter must. Inte mindre än 40 miljoner av dessa liter dricks i december (därutöver är det främst påskmust som dricks) och under julmånaden är julmust den mest sålda läskedrycken i Sverige, inte ens Coca Cola kan då konkurrera.

När började man dricka julmust i Sverige?

Julmusten lanserades på 1920-talet om man får tro annonsering i tidningarna, där den första annonsen för julmust kan hittas till julen 1923. Även om Roberts inte själva gör någon must längre så spelar de ändå roll vid påsk och jul (även om försäljning börjar redan i september).

Hur mycket julmust säljs i Sverige under jul?

bisarra mängder mat, dryck och annat som hör till julen. Här får du svart på vitt exakt hur mycket vi konsumerar och fixar med, samt annat matnyttigt, varje jul. Visste du till exempel att vi dricker 40 miljoner liter julmust?

Är det bara Sverige som dricker julmust?

I dag dricks det 60 miljoner liter julmust varje år, varav 40 miljoner bara i december. Julmust har fortsatt att vara en väldigt svensk företeelse, men har fått en viss spridning till våra nordiska grannar – liksom USA, där denna ädla dryck av svenskimporterande företag lanseras som en av Sveriges finaste produkter.

Hur dricker man julmust?

En must för de vuxna runt julbordet Men även om julmust är en omtyckt dryck, är en vanlig invändning att den smakar för mycket läsk. Nygårda julmust som är lagrad på portvinsfat, erbjuder en mer vuxen smak till julskinkan.

Vilket år kom Påskmusten?

Kort svar: Påskmust har druckits i Sverige sedan slutet av andra världskriget även om det tidigaste belägget är från april 1938. Must säljs och dricks i Sverige främst vid jul och påsk (dock inte på midsommar).

När började man dricka julmust?

Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden, men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts. I slutet av 1800-talet sände helsingborgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi.

Hur mycket julmust per år?

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust, som snabbt blev en succé och numera dricker svenskarna över 30 miljoner liter julmust varje år.

Hur mycket julmust såldes 2020?

De senaste åren har konsumtionen av lightmust ökat kraftigt – försäljningen har gått från 4,7 miljoner liter under oktober till december 2017 till över 8,3 miljoner liter under samma period 2020, vilket innebär att den sockerfria julmusten numera står för 35 procent av den totala julmustförsäljningen.

Share this post