Allmänning

Vilka uppgifter har fett?

Vilka uppgifter har fett?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Var är fett?

I kroppen ingår fett i cellmembran och nervfibrer. Det används även som bränsle och lagras som framtida energiförråd i fettvävnader. Fett i kroppen fungerar även som ett skydd av de inre organen och har en värmeisolerande funktion i kroppen i form av underhudsfett.

Vad är det för fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Vad är mätt fett i livsmedel?

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och några vegetabiliska oljor, till exempel. grädde, glass och bakverk. choklad. fet mjölk och fil. smör och matfettsbandningar baserade på smör. ost. fett kött och charkprodukter som korv och bacon. kokosfett. palmolja.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Hur stor är fetters smältpunkt?

Avgörande för fetters smältpunkt är dels de ingående fettsyrornas längd och dels hur stor del och i vilken grad de är mättade. Långa omättade fettsyror medför en högre smältpunkt och ett fett som är fast. Fett innehåller mest energi av de energigivande näringsämnena, nästan 9 Kcal per gram fett.

Share this post