Trendig

Hur langt ar avstandet mellan jorden och Uranus?

Hur långt är avståndet mellan jorden och Uranus?

En astronomisk enhet (1 au) var tidigare lika mycket som medelavståndet mellan solen och jorden. Sedan 2012 är en au preciserat till 149 597 870 700 meter eller knappt 150 miljoner kilometer….Så långt är det mellan planeterna i vårt solsystem.

Planet Avstånd från solen (au)
Mars 1,52
Jupiter 5,2
Saturnus 9,54
Uranus 19,2

Hur lång tid tar det att åka till andra planeter?

Frågan ställdes 2018-04-11. Det tar olika lång tid, typiskt 3–6 år, beroende på när man startar och om man kan använda andra planeter för att snabba upp farten. Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Vad är Uranus atmosfär?

Uranus är den planet i solsystemet som har den kallaste atmosfären, där temperaturen kan falla ned till minus 224 grader. Uranus atmosfär består av 83 procent väte, 15 procent helium och 2 procent metan. Det finns dessutom spår av ammoniak, etan, acetylen, kolmonoxid, vatten och svavelväte.

Vilken son har besökt Uranus?

Uranus är en likartad planet. Den enda sonden som har besökt Uranus är Voyager 2, som flög förbi på nära håll 1986. Voyager 2 studerade Uranus atmosfär samt det vädersystem som skapas av den liggande rotationen. Ett vädersystem som bland annat innebär att vindhastigheterna på Uranus kan komma upp i 900 km/h.

Vad innehåller den stora blå gasplaneten Uranus?

Uranus består huvudsakligen av hydrogen och helium, men den stora blå gasplaneten innehåller även en del vatten, ammoniak och metan. Uranus mäter 50 724 kilometer i diameter. Därmed är planeten den tredje största i vårt solsystem mätt i diameter.

Vad heter planeten Uranus?

Namnet. Uranus har alltså sitt namn efter den grekiska himmelsguden Uranos ( klassisk grekiska: Οὐρανός) – fader till Kronos och farfader till Zeus – vilket på latin blev ”Ūranus”.. Uranus är den enda planeten som fått hämta sitt namn från den grekiska mytologin, övriga från den romerska.

Share this post