Blogga

Hur varmt ar det pa olika planeter?

Hur varmt år det på olika planeter?

Hög temperatur Temperaturen på Merkurius kan klättra upp till 430°C mitt på dagen (tillräckligt varmt för att smälta tenn). På natten dyker temperaturen ner till -180°C. De här extrema temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör Merkurius till den planet som har den största variationen i yttemperatur; över 600°C.

Hur kallt år Saturnus?

Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium. Det går alltså inte att landa på planeten. Men faktum är att det i planetens mitt finns en kärna av sten som är ungefär lika stor som planeten jorden. Trycket på denna kärna är dock enormt och temperaturen är ungefär 11 700 grader Celsius.

Vilka planeter är större än stenplaneterna?

De fyra mindre inre planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars, vilka kallas stenplaneterna och som mest består av sten och metall. De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus som kallas gasjättarna och som mestadels består av väte och helium och är mycket tyngre och större än stenplaneterna.

Vad är den största planeten i solsystemet?

Den största planeten i solsystemet är Jupiter. Jupiter är mer än dubbelt så stor som de andra planeterna tillsammans. Jupiter är en snurrande boll av gas med en mycket het flytande kärna under ett rejält tryck. Läs mer om Jupiter.

Vad är det vardagliga namnet på vårt planetsystem?

Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.

Har solsystemet åtta kända planeter?

Genom denna definition har solsystemet åtta kända planeter: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Pluto når inte upp till denna definition då den inte har rensat det omgivande Kuiperbältet från andra mindre himlakroppar.

Share this post