Ny

Vad heter hinduismens bok?

Vad heter hinduismens bok?

Ingen religion har så många heliga skrifter som hinduismen. Som samlingsnamn för en del av denna litteratur använder man ordet Veda, som betyder vetande. Vedalitteraturen är skriven på sanskrit och anses ha tillkommit mellan åren 1500 och 400 f.Kr. Stridsscen ur det jättelika diktverket Mahabharata.

Vad heter buddhismens bok?

För första gången på svenska publiceras nu en bred och grundläggande bok om buddhismen. Författare är Knut A….Buddhismen : religion, historia, liv.

Författare Knut A Jacobsen
Förlag Natur & Kultur Akademisk
Genre Religion
Format Kartonnage
Språk Svenska

Vad kommer hinduism från?

Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Vad är hinduismens kastsystem?

Kastsystemet. Hinduismen brukar associeras med ett kastsystem, som egentligen är två olika system som sammanfaller delvis men inte helt och hållet. Inom religionen finns de definierade huvudgrupperna ( varnas) är präster ( Brāhmaṇa ), krigare ( Kṣhatriya ), bönder och köpmän ( Vaishya) och kroppsarbetare ( Shūdra ).

Vad är hinduismen i Indien och Nepal?

Hinduismen utövas framför allt i Indien och Nepal. På Sri Lanka är den den största religionen bland tamilerna. 81 procent av Indiens invånare är hinduer (muslimerna utgör 11 procent, de övriga är kristna eller sikher, och buddhismen som en gång uppstod i Indien är på väg tillbaka).

Vad är Hinduism eller Sanatana Dharma?

Hinduism eller Sanatana dharma (Den eviga världsordningen) är samlingsnamnet för en rad indiska sedvänjor, religiösa föreställningar och filosofiska begrepp.

Share this post