Allmänning

Nar och var hor kommatecken hemma i en text som du skriver?

När och var hör kommatecken hemma i en text som du skriver?

I viss mån är kommateringen en bedömningsfråga, men det finns några regler för när kommatecken ska användas som du alltid ska följa: Mellan led i uppräkningar: Lisa, Anna, Kalle och Pelle gick till skolan en vinterdag. Även mellan adjektiv om kommat kan ersättas med och: De gick på en bred, välplogad trottoar.

Kan man sätta kommatecken före och?

Det är till och med önskvärt att sätta ut komma mellan huvudsatser i en mening om det finns ett bindeord utsatt, till exempel och. Att man inte får sätta komma före och är alltså en regel med modifikation, Men, om meningen är kort behövs inget komma alls, utan det är tydligheten som avgör.

Kan man ha flera kommatecken i en mening?

Ja: Två kommatecken per mening är helt okej, men det är fel att placera två kommatecken direkt efter varandra. Om du istället skriver bisatser som fogas ihop med bindeord (och, eller, men …) kommaterar du inte: Det är utmanande att skriva om konjunktioner och att skriva om kommatecken.

Har man kommatecken innan samt?

I vissa fall kan meningens längd inverka på kommateringen. Komma kan utelämnas vid korta satser om sammanhanget är klart ändå, men kan behövas vid långa satser för att underlätta läsningen. Komma sätts ut mellan huvudsatser som samordnas i samma mening, när bindeord som och, eller, men etc. finns utsatt.

Var lägger man kommatecken?

”Kommatecken” är tecknet ( , ) man använder för att dela upp en mening i olika delar och ange att det skall vara en paus. Jag skall hämta Nisse, Sture och Lasse. Vi åker till Spanien, sedan tågluffar vi i Afrika. Kommatecknet används även vid tidsangivelser för att avskilja sekunder från delar av sekunder.

Var sätter man kommatecken?

Ett vanligt skrivsätt är att kommatecken sätts ut före ord som men, fast och vilket. Exempel: ”Jag har varit sjuk, men nu känner jag mig bättre”. Vid uppräkningar förstärks tydligheten med kommatecken, till exempel: ”Hallon, smultron, blåbär och jordgubbar har vi plockat idag”.

Kan man sätta komma efter och?

För att återgå till frågan: oavsett om vi lyder tydlighetskommatering eller grammatisk kommatering så går det utmärkt att följa kommatecken med och. Det händer flera gånger i den här texten: utan kommatecknet i första meningen hade det stått ”det går att använda och efter kommatecken och jag”.

När ska man sätta ut kommatecken?

Hur många och kan man ha i en mening?

1. Räkna orden i varje mening. En bra regel är att meningarna ska bestå av mellan 10 och 25 ord. Men ibland räcker fem ord.

Hur många punkter efter en mening?

Aldrig två punkter, men tre kan gå I svenskan använder vi inte två punkter efter varandra. Avslutar du en mening med en förkortning så räcker det med den punkten: ”Uppgiften tas över av en annan avd.” Fast det är bättre att skriva ut hela ordet, förstås. Men tre punkter fungerar.

När ska man använda samt?

Svar: Samt är liksom och en konjunktion som binder samman såväl enskilda satsled som satser, men i motsats till och är samt ett utpräglat skriftspråkligt ord. För vissa skribenter kan det lätt bli ett manér att använda samt i tid och otid.

Share this post