Trendig

Vad ar en Direktivstyrd upphandling?

Vad är en Direktivstyrd upphandling?

Vad är en direktivstyrd upphandling? Kort och gott är det en upphandling som överstiger EU:s tröskelvärde och som omfattas av EU:s regler (EU:s direktiv).

Vad är ett förfarande?

Ordet förfarande är en synonym till förfaringssätt och metod och kan bland annat beskrivas som ”sätt att förfara, beteende, tillvägagångssätt”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av förfarande samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad är det för skillnad mellan en korrekt och en bra upphandling?

I ett öppet förfarande har alla leverantörer rätt att lämna anbud. En upphandlande organisation får inte begränsa antalet leverantörer som vill lämna anbud. Inga förhandlingar får heller föras med leverantörer. Normalt sker både prövningen av kraven på leverantören och prövningen av anbudet i ett och samma steg.

När får man använda öppet förfarande?

Av förarbetena framgår att det inte finns några begränsningar för när ett öppet förfarande får användas. Av LOU-direktivet framgår att medlemsstaterna ska se till att upphandlande myndigheter ska få genomföra ett öppet förfarande vid upphandling. Rättstillämpningen får avgöra vad som gäller i denna fråga.

När måste en myndighet upphandla?

När offentlig sektor köper varor, tjänster eller byggentreprenader sker det oftast genom en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt.

När måste jag upphandla?

Du kan direktupphandla när upphandlingens värde understiger direktupphandlingsgränsen. Du kan också direktupphandla i vissa särskilda situationer som finns angivna i upphandlingslagarna. Det finns inga krav i upphandlingslagarna för hur en direktupphandling ska gå till.

Vad är konkurrenspräglad dialog?

Konkurrenspräglad dialog innebär att varje leverantör kan ansöka om att få delta i upphandlingen. Den upphandlande organisationen för sedan en dialog med de anbudssökande som bjudits in. När dialogen har avslutats lämnar respektive leverantör sitt anbud. Dialogen sker därmed innan anbudet lämnats in.

Vad är öppet förfarande?

I ett öppet förfarande har alla leverantörer rätt att lämna anbud. Normalt sker både prövningen av kraven på leverantören och prövningen av anbudet i ett och samma steg. Den upphandlande organisationen har dock möjlighet att göra avsteg från den ordningsföljden och utvärdera anbuden innan kvalificeringsfasen.

Vad innebär tröskelvärdet?

Tröskelvärdet är den beloppsgräns som avgör vilka regler en upphandling ska följa, de direktivstyrda förfarandena över tröskelvärdena eller de nationella förfarandena under tröskelvärdena. Europeiska kommissionen beslutar om tröskelvärdena.

När får man använda förhandlat förfarande?

En upphandlande myndighet får använda sig av förhandlat förfarande utan föregående annonsering om de anbud som lämnats vid ett öppet eller selektivt förfarande är ogiltiga eller oacceptabla. uppfyller de formella krav som myndigheten ställde i det föregående öppna eller selektiva förfarandet.

Hur beräknas värdet av en upphandling?

Räkna på upphandlingens totala värde Enligt huvudregeln ska värdet av en upphandling uppskattas till det totala belopp som ska betalas enligt de avtal som ingår i upphandlingen. Vid beräkningen ska du beakta options- och förlängningsklausuler som om de har utnyttjats.

Share this post