Ny

Hur mycket kostar en timmerstock?

Hur mycket kostar en timmerstock?

Genomsnittliga virkespriser fritt bilväg, 4:e kvartalet 2021

Nord Mellan
Sågtimmer gran 438 496
Massaved barr (tall) 288 254
Massaved gran 292 267
Massaved björk 287 265

Vart köper man timmer?

Det bästa alternativet är väl om du kan köpa timmer direkt av någon skogsägare i din närhet. Om inte den möjligheten finns så får du som sagt räkna med ett högre pris, förutsatt att du hittar någon virkesuppköpare som vill sälja till dig.

Hur många stockar tar en timmerbil?

En timmerbil med tre travar (paket) har med sig 55-60 m3t. Volymen varierar efter ovan nämnda faktorer. Man får framföra 60 ton på våra större vägar. Eftersom bilen med utrustning väger 18-19 ton innebär det att man kan lasta c.a 40 ton virke för att inte överstiga totalvikten 60 ton.

Hur mycket väger en fullastad timmerbil?

Eftersom bilen med utrustning väger 18-19 ton innebär det att man kan lasta ca 40 ton virke. Vad virket väger beror till stor del på hur fuktigt det är.

Vad kostar en trä Stock?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en ”medelstor” tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Vem köper al timmer?

Kontakta oss innan avverkning Vida Skog köper virkessortiment för leverans till olika industrier. För att vara konkurrenskraftiga behöver vi sortiment med rätt längd, dimension och kvalitet till våra olika industrier. Leveransvirke som matchar våra kunders efterfrågan ger dig som skogsägare bättre betalt.

Vad väger en timmerbil med släp?

Konventionell lastbil med släp, 64 ton Dagens timmerbilar får inte vara längre än 24 meter eller bredare än 2,6 meter. Maxhöjden sätts i praktiken av broar och andra hinder, och den brukar därför anges till 4,5 meter. Maxvikten är 64 ton. Till skillnad från ST-bilen har de konventionella bilarna normalt sju hjulaxlar.

Hur många ton tar en lastbil med släp?

Man brukar benämna det som 19,2 flakmeter för ett bil och släp det betyder att man får plats med motsvarande 48 stycken EU-pallar, 18 stycken på bilen och 30 stycken på släpet. Vad det gäller vikt så varierar det lite men man brukar räkna att ett ekipage lastar 36 ton.

Hur mycket väger en timmerbil utan last?

Det betyder längre bränsleförbrukning och mindre klimatbelastning per fraktad kubikmeter. Dagens virkesbilar har en maximal längd på 24 meter och bruttovikt på 64 ton (tidigare 60 ton).

Share this post