Rekommendationer

Vilka dialekter finns i Dalarna?

Vilka dialekter finns i Dalarna?

Dialekterna i Dalarna delas in i tre undergrupper: dalabergslagsmål, dialekterna i Dalarnas nordvästra del och de egentliga dalmålen. Dalabergslagsmål talas i södra Dalarna, i det område som kallas Bergslagen. Läs mer på sidan Bergslagsmål.

Hur länge har dalmål funnits?

Det var vid mitten av förrförra århundradet som konstnärer började få upp ögonen för Dalarnas kvaliteter. Författarinnan Fredrika Bremer var en av dem som först inspirerades. År 1845 skrev hon i sin roman I Dalarne: ”Till Dalarne måste man fara, om man vill se en natur, ännu i storartad oskuld, ett folk […]

Vad har man för dialekt i Mora?

Vad är dalska? Till skillnad från de olika bygdemål, munarter oich dialekter, som talas i olika delar av Dalarna är dalskan enligt språkforskningen ett eget språk och inte en variant av övriga tungomål i Dalarna. Dalskan är det gemensamma språk, som talas i Älvdalen, Mora, Orsa, Sollerön, Våmhus, Venjan och Ore.

Varför heter det Gattu i Dalarna?

När vi når Siljansbygden möter vi den gamla formen av ordet gata – gattu – i namn som Lissgattu och Yttermo Larshanses gattu. Vill man hitta den stavningen i Stockholm får man söka sig hela vägen till 1600-talet, då till exempel Myntgatan i Gamla stan hette Skattmestere gattun.

Var talar man sveamål?

Sveamål är ett samlingsnamn för ett stort antal och vitt skilda dialekter inom främst Svealand. Här ingår landskapen Södermanland, Uppland, Dalarna, Västmanland, Närke, sydöstra Värmland, Gästrikland, Hälsingland, Östergötland, nordöstra Småland och Öland.

Var kommer dalmål ifrån?

Dalmål har sina rötter i fornnordiskan och är ett samlingsnamn för de olika dialekter som talas runtom i Dalarna. Men dalmål är inte en enhetlig dialekt och det kan vara stor variation mellan olika delar av landskapet och även från bygd till bygd.

Vad tycker du om stockholmska?

– Folk tycker att stockholmskan är en dialekt som låter dryg. Sen handlar det om makt, stockholmskan är i mångt och mycket maktens språk, säger Martin Persson. då? – Definitivt gotländska och norrländska.

Share this post